eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem tud aludni? A bárányok számlálása nem hatásos!

Az alvajárókat a legendával szemben föl kell ébreszteni, a kerítésen átugráló bárányok számlálása nem segít az elalvásban, és akik hat-hét órát alszanak, azok tovább élnek, mint akik nyolcat - írja a Discovery Magazine cikkében, amelyet az alvás világnapja alkalmából jelentetett meg.

Ma van az alvás világnapja, ebből az alkalomból a Discover Magazine készített összeállítást az alvással kapcsolatos kevésbé ismert érdekességekből. Mint írják, az Oxfordi Egyetem kutatói 2002-ben kimutatták, hogy a hagyományos birkaszámlálós módszer hatástalan az álmatlanság kezelésére, mivel annyira unalmas, hogy mellette könnyen eszünkbe jutnak egyéb problémáink.

A matracokat egy tanulmány a rejtett csecsemőhalál-szindrómához köti egy benne élő baktérium miatt. A matracok egyébként 8-10 évig bírják, az ágyatkák pedig akár egy évig is kibírják etetés nélkül.

2004-ben az Egyesült Államokban 35 millió embernek írtak fel altatót. A 20 és 44 év közötti felnőttek száma, akik így tudnak elaludni, megduplázódott az előző négy évben. Évente százezer autóbalesetet okoz az álmosság. A kockázatot a mobiltelefonon való beszélgetés 6 százalékkal növeli, ezért ha fáradt, ne telefonáljon vezetés közben (amit amúgy is tilt a törvény).

Vannak olyanok, akik ha fel akarnak kelni reggel hatkor, akkor autamatikusan föl is ébrednek a kívánt időben. Ezt a adrenocorticotropin nevű hormon szabályozza, ami egy órával azelőtt kezd termelődni, hogy fel szeretnénk kelni.

Később halnak meg azok, akik hat-hét órát alszanak egy éjjel, mint azok, akik nyolcat vagy többet - állítja egy tanulmány, amihez egymillió önkéntest kérdeztek meg.

A leghosszabb ideig ébren maradó ember Randy Gardner volt, aki 1964-ben állította fel a rekordot, ami 264 óra és 12 perc, ami 11 napnak felel meg. Utána 15 órát aludt egyhuzamban, ami viszont nem rekord, de nem rossz.

Spanyolországban a szokásos délutáni sziesztának köszönhetően negyven perccel kevesebbet alszanak az emberek az európai átlagnál. Amikor az ország belépett az EU-ba, megpróbálták fölszámolni ezt a hagyományt. Nem sikerült. Emellett a spanyoloknál esik meg a legtöbb munkahelyi baleset az EU-ban, és itt a legalacsonyabb a reproduktivitási ráta. Vannak olyan tanulmányok is ugyanakkor, amelyek a szieszta élettani előnyeit hangsúlyozzák.

Egy muszlim párnak el kellett válnia nemrégen, mivel a férfi álmában háromszor mondta ki a "válás" szót arabul. Márpedig a muszlim jog szerint aki háromszor kimondja ezt a szót, az elvált.

Mítosz, hogy veszélyes volna egy alvajáró fölkeltése. A tetőnjárás és más szokásos dolgok tekintetében éppenhogy az a veszélyes, ha nem ébresztjük fel őket. Egy ember élete folyamán hat évet álmodik, ami 136 ezer álmot jelent. Azt viszont senki sem tudja, miért álmodunk.

A bálnák és a delfinek szó szerint félálomba tudnak merülni, mivel képesek arra, hogy csak az agyuk jobb- vagy baloldala merüljön álomba, így a felszínen tudnak maradni - ami nem árt, ha levegőt akarnak venni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×