eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem ránctalanít a ránctalanító?

Golyós hasfeszesítőt, a Dercos hajhullás elleni készítményt, valamint ránctalanító krémeket reklámozott megtévesztő módon a L'Oréal, ezért 150 millió forintra büntette a kozmetikai cég magyarországi leányvállalatát a Gazdasági Versenyhivatal. A Kosár magazin már két éve bevizsgálta a ránctalanítókat, és megállapította, hogy azok nem ránctalanítanak.

Az Elseve színvédő balzsam, a Nyári Tündöklés testápoló, a golyós hasfeszesítő kezelés, A Normaderm, a Dercos hajhullás elleni kezelés férfiaknak, az Anthelios termékcsalád, a La Roche-Posay márka, Az Aquasource Non Stop mély hidratálást arcápoló, a Revitalift Double Eye Lifting, valamint az Age Re-Perfect Pro-Calcium termékek hirdetései egyaránt alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal.

A hatóság 2007 januárja és júliusa között megjelent reklámokat értékelve 150 millió forintot szabott ki a kozmetikai vállalatnak, mivel a cég a termékek hatékonyságát nem tudta egyértelműen bizonyítani, a hirdetésekben szereplő állítások ugyanis szubjektív vizsgálatokon alapultak.

A Kosár című fogyasztóvédelmi magazin is vizsgálta már a ránctalanító krémeket, és azt állapította meg, hogy azok nem ránctalanítanak, legalábbis nem annyira, hogy az szabad szemmel észrevehető legyen. A 2007-ben, egy németországi laboratóriumban tesztelt készítmények tehát nem fejtik ki a reklámokban ígért hatást - mondta akkor az InfoRádióban a lap főszerkesztője, Pavlovics Ágota.

Milyen a jó kozmetikum?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az Országos Élelmiszertudományi Intézettől kért segítséget az eligazodáshoz a kozmetikumok között. Móréné Horkai Edit, a kozmetikai osztály vezetője az egyesületnek elmondta: jóval kevesebb kozmetikumot kellene használnunk. Elmondta azt is, hogy a jó minőségű kozmetikumokkal szemben alapvető követelmény, hogy ne tartalmazzanak olyan anyagokat, amelyek károsíthatják az egészséget vagy akadályozzák a bőr kiválasztó, védő, légző funkcióit. Bizonyos anyagok idővel nem véletlenül kerülnek "feketelistára".

Ezek általában illatanyagok, konzerválószerek, emulgálószerek - ezeknek köszönhetően nem válik el a zsír a víztől a krémekben - és festékek. Irritáló lehet például a szemhéjtusokban lévő nikkel, vagy a szemhéjpúderekben lévő pigment. Ezek az anyagok nemcsak irritációt váltanak ki, hanem gyorsíthatják a bőr öregedését is.

Ahogy a szakember elmondta, előfordul azonban az is, hogy bár egy anyag már bőven megérett a tiltásra, mégsem korlátozzák használatát. Két évvel ezelőtt például még szó volt arról, hogy az Európai Unióban betiltják izobutilparabén használatát, ugyanis erről a konzerváló anyagról időközben kiderült, hogy erősen allergizáló. Ám a tervből nem lett semmi, csak sejteni lehet, hogy miért - olvasható az egyesület honlapján. Az allergiát kiváltó anyagokra ráadásul nem kell felhívni a figyelmet a termék csomagolásán, sőt a gyártó még titoktartást is kérhet ilyen anyagokra.

Szabályozatlan terület

Nincs külön kritériumrendszer a kozmetikusok által használt professzionális termékekre sem, így nem garantált, hogy azok jobb minőségűek lennének a kereskedelmi forgalomban használatosnál. Az Európai Unió készített egy rendeletet a kozmetikumokban használatos anyagok határértékeire, ezek azonban csak a szintetikus anyagokra vonatkoznak, a természeteseket nem, pedig ezek is irritálhatják a bőrt.

Az azonban elmondható, hogy a természetes anyagokat tartalmazó készítmények általában hasznosabbak, mint a szintetikusak. Ezek azonban gyorsan romlanak, ezért a szavatossági időt nem árt szem előtt tartani.

Ne a csomagolást vagy az illatot figyelje!

A kozmetikusok általában már a hatóanyagok alapján döntenek az egyes termékek mellett, a laikusokra azonban ez egyelőre még nem igaz. A kozmetikusok ugyanakkor csak akkor tudják felismerni a legjobb terméket, ha folyamatosan képzik magukat.

A szakember szerint a jó minőségnek ára van, ám a jó minőségűek is árthatnak, ha nem a megfelelő mennyiséget használjuk belőle.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×