eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Cukorbetegséget okoz a délutáni szunyókálás?

Nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú diabétesz azoknál, akik délutánonként rendszeresen szunyókálnak - állapították meg brit kutatók.

Huszonhat százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség a délutánonként rendszeresen szundikálóknál. A Diabetes UK munkatársai 16480 páciens adatainak elemzése során jutottak erre a megállapításra.

A szakértők szerint ebben szerepet játszik, hogy a szieszta miatt nem kellően nyugodt az éjszakai pihenés - amit a szakértők már korábban összefüggésbe hoztak a betegség jelentkezésével -, illetve, hogy ez együtt jár a mozgásigény csökkenésével.

A bóbiskolásból ébredők szervezetében olyan folyamatok indulnak be, amelyek gátolják az inzulin hatékony működését, ennek hatására pedig idővel kialakulhat a 2-es típusú diabétesz - állítják a kutatók.

"Azt már tudjuk, hogy a túlsúlyos, elhízott emberek - akiknél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség - gyakran küzdenek alvási problémákkal. Az új kutatás egy újabb lépés afelé, hogy megmagyarázzuk a kapcsolatot a nyugtalan éjszakai alvás és kórkép megjelenése között" - mondta Iain Frame, a vizsgálat vezetője.

A diabétesz hatására hosszú távon más súlyos betegségek, például szívbetegség, stroke, vakság, veseelégtelenség is kialakulhat. Rövid távon alacsony vércukorszintet (hipoglikémia) eredményez, ami ájulással járhat, míg a folyamatosan magas glukózszint a vérben kezelés nélkül halálhoz is vezethet.

A Birminghami Egyetem és a kínai Kancsou Kórház munkatársai által elvégzett kutatás eredményeit a Diabetes UK szokásos évi konferenciáján mutatják be, Glasgowban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×