eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A bor és a sör erősíti a csontokat

Napi egy pohár bor vagy egy-két üveg sör erősítheti az idős emberek csontozatát - állítják amerikai kutatók, akik azonban arra figyelmeztetnek, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása viszont éppen ellenkező hatással jár.

A bostoni Tufts Egyetem kutatásában hatvan évesnél idősebb emberek vettek részt. A szakértők azt találták, hogy a rendszeres, de mérsékelt alkoholfogyasztás (napi egy pohár bor vagy egy-két üveg sör) növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét.

A bostoni egyetem korábban már végzett vizsgálatokat az alkoholfogyasztás és a csontok erőssége témában, de legújabb kutatásukban konkrétan azt nézték, hogy a bor, a sör és a likőr milyen hatással van az idősek csontjaira. Katherine Tucker, az egyetem kutatója elmondta: a férfiaknál főleg a sör, a nőknél pedig a bor erősítiheti a csontozatot.

A szakértő úgy véli: a sörben található szilícium az, amely hozzájárul a csontok nagyobb ásványsűrűségéhez, az viszont még kérdéses, hogy a bor melyik összetevője lehet hasznos a csontoknak. A kutatók azonban felhívják arra a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása éppen ellenkező hatású, vagyis károsítja a csontokat.

Ez az egyetem készítette el három évvel ezelőtt azt a kutatást, amelyből kiderült: a kóla csökkentheti az idős nők csontsűrűségét - a férfiaknál viszont nem mutatták ki ezt a hatást.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×