eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egészségtelen a sok repülés

Az idősebb utasok egyre növekvő száma, valamint az egyre hosszabb repülési idő növeli a betegségek kialakulásának és terjedésének kockázatát - figyelmeztetnek szakértők.

Az utasoknak és a légügyi hatóságoknak is figyelembe kell venniük, hogy egyre nagyobb a kockázata az olyan egészségügyi problémáknak, mint a vérrög kialakulása vagy az influenza terjedése a repülőgépeken. Szakértők szerint az öregedő népesség miatt egyre többen szállnak olyanok repülőre, akik valamilyen betegségben szenvednek.

A Lahey Clinic Medical Center csapata a Lancet tudományos folyóiratban jelentette meg azt a tanulmányát, amelyben a kutatók arra figyelmeztetnek: ha nem figyelünk oda, akkor a hosszas repülőutak miatt komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat, legfőképpen a vénás trombózisnak, amely a sok ülés miatt keletkezhet.

Vizsgálatuk szerint a repülőutak miatt kialakult vénás trombózisok 75 százaléka azért keletkezik, mert az utasok keveset mozognak az utastérben. A probléma kialakulásának kockázata a nyolcórás és annál hosszabb repülőutaknál a legnagyobb, illetve azoknál az utasoknál, akik nem a kényelmesebb business, hanem a zsúfoltabb turistaosztályon utaznak.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az új repülőtípusok, mint az Airbus 380 vagy a Boeing 77-LR már olyan útvonalakon repülnek, amelyek akár 20 óráig is eltarthatnak. Éppen ezért azt ajánlják az utasoknak, hogy igyanak sokat és mozogjanak rendszeresen az utastérben (sétáljanak vagy gyakran változtassák pozíciójukat az ülésben).

A repülés leginkább azokra nézve veszélyes, akik légzési nehézségekkel küzdenek, vagy az utazás előtt nem sokkal műtétjük volt.

A szakértők úgy vélik: a járatszámok csökkentésével vissza lehetne fogni a járványok terjedésének sebességét is. Az utóbbi években több influenza-, kanyaró- és tébécéjárvány kitörését is egy-egy repülőjáratra vezették vissza.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×