eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Óvatosan a szájvízzel - rákot okozhat!

A szájvizek szájrákot okozhatnak, ezért le kell őket venni a boltok polcairól - figyelmeztet egy szakértő.

A legnépszerűbb szájvizek veszélyesebbek, mint a bor vagy a sör, mert magasabb az alkoholkoncentrációjuk - állítja egy ausztrál tudós, akinek tanulmánya a Dental Journal of Australia című szaklapban jelent meg.

"Vannak olyanok, akik szájrákot kapnak, pedig nem dohányoznak és nem isznak. Az egyetlen dolog, amit tesznek, az az alkoholtartalmú szájvíz használata" - mondta Michael McCullough, aki szerint meg kéne szüntetni ezeknek a termékeknek az árusítását vagy receptkötelessé kéne tenni őket.

Az ausztrál fogászati szövetség és a Melbourne-i Egyetem professzora szerint az alkohol a szájvízben azért veszélyes, mert rákkeltő anyagokat, például nikotint enged beszivárogni a szájba.

Ráadásul az alkohol egyik mérgező bomlásterméke, az acetaldehid is felhalmozódhat a szájüregben, amikor azt szájvízzel öblítjük át. A professzor arra figyelmeztet, hogy vannak olyan szájvizek, amelyek 21-26 százaléknyi alkoholt tartalmaznak.

"A bort lenyeljük, a szájvíz viszont, amelynek ráadásul nagyobb lehet az alkoholtartalma, több időt tölt el a szájüregünkbe, mivel sokáig bent tartjuk. Az alkohol pedig könnyen acetaldehiddé válhat a szánkban" - mondta a szakértő, aki szerint az a legnagyobb különbség az alkohol és a szájvíz között, hogy előbbi élvezeti, utóbbi azonban egészségügyi termék. Úgy véli, vénykötelessé kellene tenni a szájvizeket, és külön egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni a csomagolásukban. Továbbá azt javasolja, hogy csak rövid távú használatra ajánlják a szájvizet vagy azok legyenek alkoholmentesek.

A professzor arra a nemzetközi kutatásra hivatkozik, amelyben 3210-en vettek részt. A kísérleti alanyok napi rendszerességgel használtak szájvizet - náluk azt találták, hogy a készítmény jelentős rizikófaktort jelent a rák kialakulására. Azonban a legveszélyeztetettebbek azok, akik rendszeresen dohányoznak - derül ki a vizsgálatból.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×