eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A bűvös kocka képviseli Magyarországot a washingtoni gyerekfesztiválon

A bűvös kocka képviseli Magyarországot a gyerekek számára rendezett washingtoni eurofesztiválon; a Rubik-kockát, s vele Magyarországot, a magyar leleményességet népszerűsíti az amerikai fővárosban a bámulatos memóriájú és kézügyességű Baticz Milán kockakirakó világbajnok is.

Az európai gyerekkultúra- és művészet, a találékonyság, a játék és a barátság ünnepeként hirdetik az október 9. és november 9. közötti ingyenes programsorozat, amely egyike a legnagyobb előadóművészeti gyerekfesztiváloknak az Egyesült Államokban.

A 6-12 éves korosztály számára rendezett fesztiválon az Európai Unió tagjai mutatkoznak be különböző produkciókkal; a szervezésben közreműködött a 27 ország, köztük Magyarország washingtoni nagykövetsége, továbbá helyi művészeti központok.

A közönség több mint 100 produkciót láthat. Európa neves gyerekművészeti előadói között táncosok, pantomimművészek, akrobaták és improvizációs mesemondók lépnek fel, a gyerekek koncerteket, bábjátékot, sőt, még egy virtuális zenekar előadását is élvezhetik. A művészek iskolákban és kórházakban is fellépnek.

A magyar programot a bűvös kockáról, vagy, ahogy Amerikában nevezik a Rubik-kockáról szóló előadások jelentik.

Hétfőn a magyar nagykövetségen mesélt a gyerekeknek és szülőknek a bűvös kocka történetéről, típusairól, a kockakirakó versenyekről és érdekességekről Kovács János, a budapesti Rubik Stúdió vezetője. Előadását Baticz Milán többszörös kockakirakó bajnok fantasztikus ujjgyakorlatai színesítették.

Felléptek a híres Kennedy művészeti központban is, ahol a 18 éves Milán - több korábbi világcsúcs tartója - bámulatos sebességgel, 15 másodperc alatt rakta ki a klasszikus, 3X3-as kockát. A kétkezes műveletet egy kézzel, majd bekötött szemmel is végrehajtotta, előbbit 26, utóbbit 1 perc 18 másodperc alatt.

Baticz Milán a közönség kérdéseire válaszolva elmondta, hogy naponta 2-3 órát gyakorol, és először 14 évesen rakta ki a kockát. Arról is beszélt, hogy eddig 33 tekerés volt a legkevesebb, amennyivel eljutott a megoldáshoz. Egy számítógépnek azonban 22 lépés is elegendő - felelt egy kérdésre Kovács János.

A Rubik Stúdió vezetője a prezentáción Rubik Ernő mellett, aki 1974-ben találta fel világhírűvé vált kockáját, sok neves magyar származású feltaláló - többek között Simonyi Károly, Teller Ede, Szilárd Leó, Szentgyörgyi Albert, valamint Neumann János és a golyóstollat megalkotó Bíró László - teljesítményét is méltatta.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×