eur:
389.14
usd:
363.49
bux:
68169.45
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mobilon figyelheti a szülő, merre jár a gyerek

Az egész nap dolgozó, s ezért "kulcsos" gyerekeik miatt aggódó szülők segítségére sietett az egyik orosz telefonszolgáltató: a szülők egészen csekély havi díj fejében folyamatosan tudhatják, hol tartózkodik éppen csemetéjük.

Az új szolgáltatásra be kell jelentkezni, s ilyenkor az MTSZ mobilszolgáltató regisztrálja a papa, a mama és a gyerekek adatait. Ezt követően egy SMS, vagy a külön e célt szolgáló honlap segítségével a felnőttek bármikor ellenőrizhetik, hol van éppen a gyerek, vagy akár nyomon is követhetik egy térképen, hogy merre jár - a térképet rövid időközönként frissítik.

Ezenközben azonban a gyerekek nem kapnak értesítést arról, hogy szüleik keresték őket - vagyis egy konfliktusforrással kevesebb lesz a családban -, és a szülőknek nem kell folyton idegesen telefonálgatni, azzal, hogy "Hol vagy?" - ami persze szintén ingerli az ifjakat.

A szolgáltatás keretében a megfigyelt gyerekek is tájékozódhatnak arról, hol járnak a szüleik, persze csak akkor, ha az utóbbiak a szolgáltatás ezen elemét nem tiltják le.

Mindez nem holmi bonyolult GPS-rendszer útján valósul meg, hanem a keresett személy hollétét mobiltelefonja - egészen pontosan a mobilhoz legközelebbi alállomás, s az oda érkező jeleinek erőssége - bemérésével derítik ki.

A szolgáltatás díja csekély, vagy - ahogy Oroszországban mondják - "demokratikus": mindössze havi 50 rubelbe, vagyis mintegy 350 forintba kerül, s ezért akárhányszor meg lehet kérdezni, hol a gyerek.

Hasonló szolgáltatást a világon elsőként a KDDI japán szolgáltató vezetett be 2001-ben, s az MTSZ Oroszországban már 2005-től kínálja keresőszolgáltatását, az újdonság csak a "családi" változat.

Kutatások szerint a mobilszolgáltatások ezen iránya viharosan fejlődik, s forgalma világszerte máris mintegy 1,5 milliárd dollár, de 2011-re becslések szerint már mintegy 300 millió előfizetője lesz.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×