eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A szívbetegség kockázatáról árulkodnak a lábkörmök

A levágott lábköröm darabkák nikotinszintje a nők esetében segíthet előre jelezni a szívbetegség kockázatát. A San Diegó-i University of California kutatásában 62 500 nő vett részt, s mint kiderült, a szívbetegeknél a lábköröm nikotinszintje kétszer olyan magas volt, mint az egészségesek esetében.

Közismert tény, hogy a dohányzás növeli a szív- és érbetegségek kockázatát. A dohányosok esetében, legyen szó nőkről, vagy férfiakról, kétszer nagyobb a szívroham valószínűsége, mint azoknál, akik sohasem gyújtottak rá. Ily módon a leszokás a leghatékonyabb prevenciós módszer a szívbetegségek megelőzésére - olvasható a BBC hírei között.

Léteznek jól bevált vizsgálatok, amelyek a nikotin jelenlétét hivatottak kimutatni a szervezetben. Ilyenek a tesztek, amellyel a nikotin lebontásának termékeit mutatják ki a nyálban, valamint a vizeletben. A kutatók szerint azonban a lábköröm vizsgálata sokkal pontosabb adatokkal szolgál, új és objektív lehetőséget biztosít annak megállapítására, hogy mekkora adag dohányfüstnek van kitéve a személy, s hogy mekkora a valószínűsége szívbetegség kialakulásának.

A kutatást irányító Wael Al-Delaimy szerint ez azzal magyarázható, hogy a lábköröm igen lassan, éves szinten mindössze egy centimétert nő. Így a "körömteszt" sokkal átfogóbb képet ad arról, hogy mekkora dózisú nikotin érte az egyén szervezetét egy év leforgása alatt. A teszttel kimutatható a passzív dohányosok nikotinos telítettsége is.

A vizsgálat során 900 nőnél diagnosztizáltak valamilyen szívbetegséget. Azok a hölgyek, akik a lábköröm nikotintartalma szerint a felső ötödbe tartoztak, sokkal soványabbak, kevésbé mozgékonyak voltak, s általában többet ittak, mint azon társaik, akiknél alacsonyabb volt a nikotinszint. Az előbbieknél ily módon nagyobb volt a magas vérnyomás és a cukorbaj kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lábkörmök nikotinszintje.

Egyéb kockázati tényezőket figyelembe véve a kutatók kiszámították, hogy a legfelső ötöd tagjai esetében csaknem négyszeres a szívbetegség valószínűsége, mint a legalsó ötödbe tartozóknál.

A kutatók szerint, akik eredményeiket a The American Journal of Epidemiology című szaklapban publikálták, a lábkörmök nikotintartalma kockázati tényező attól függetlenül, hogy az adott személy naponta hány cigarettát szív el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×