eur:
389.7
usd:
361.76
bux:
68447.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ritka fóbiája miatt nem mehet férjhez

Egy nő esküvője napján a legboldogabb - tartja a mondás, amely azonban nem érvényes egy angol hölgyre, aki olyan fóbiától szenved, ami miatt nem tud az oltár elé vonulni. Attól retteg, hogy rosszul lesz, és elhányja magát.

Emma Pelling boldog párkapcsolatban él, de még nem tud összeházasodni kedvesével, mert az úgynevezett emetofóbiától szenved: irracionális félelme van attól, hogy elhányja magát, ezért attól tart, hogy az oltár előtt rosszul lesz.

A 19 éves lány 5 évvel ezelőtt lett először rosszul az iskolában, azóta nem tud megszabadulni a szégyenérzettől. A emetofóbiában szenvedők ugyanis irtóznak attól a gondolattól, hogy emberek előtt lesznek rosszul, ezért a betegség egész életükre kihat: sokan nem vállalnak állást, nem szállnak tömegközlekedési eszközre, vagy nem szülnek gyereket, hogy így kerüljék el a reggeli rosszulléteket. Sokuk alig eszik a betegség miatt, ezért anorexiásak lesz.

Emma Pellingnek a félelmén kívül egy bizarr napi rutinja is van, amit már 5 éve gyakorol, és ami segít neki megbirkózni betegségével: minden nap lefekszik a kanapéra, szívószállal megiszik egy teát, majd 15 percig szundikál. Elmondása szerint csak így tudja elkezdeni a napot.

A lány visszatérő rémálma, hogy a templomban lesz rosszul az esküvőjén, ezért inkább elhalasztotta a ceremóniát és orvosi segítséget kért. Egyetlen reménye az a klinikai hipnoterapeuta, aki szerint hipnózissal kezelhető a betegség.

Ez egy hihetetlenül összetett fóbia, ami teljesen eluralhatja egy ember éltét. Biztos vagyok benne, hogy Emmát meg lehet gyógyítani, így remélhetőleg az oltár elé állás nem jelent majd gondot neki, és engem is meghív az esküvőjére - mondta bizakodva az orvos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×