eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A gyerekek boldogabbak, ha a nagyszülők nevelik őket

A gyerekek boldogabban nőnek fel, ha nevelésükben aktívan részt vesznek a nagyszülők is - állítják brit kutatók.

Az oxfordi egyetem és a londoni oktatási intézet munkatársai szerint a nagyszülők segíthetnek a kisgyerekek nevelésében, mert sokkal több időt tudnak velük tölteni, mint a sokat dolgozó szülők.

A nagyszülők jók a problémamegoldásban, és segíthetnek a gyereknek kitalálni, mihez kezdjen az életével - állítják szakértők, akik szerint a krízishelyzetekben (például váláskor) is nagy segítséget tudnak nyújtani az unokáiknak.

Az új kutatás bebizonyította: 3 brit nagyszülő közül 1 gondoskodik az unokájáról, míg 40 százalékuk rendszeresen részt vesz a nevelésben. A kutatók szerint azonban több nagyszülőnek kéne szerepet vállalni az unokák életében, mert így is hozzá tudnak járulni a jólétükhöz. Ideje lenne, hogy a kormány is felismerje fontosságunkat a társadalomban - állítja a nagyszülők többsége.

Az oxfordi egyetem egyik szociológusa szerint a kutatás nemcsak azt bizonyította be, hogy szoros kapcsolat van a nagyszülők és a gyerekek jó közérzete között, hanem azt is, hogy bizonyos esetekben csak a nagyszülő tud pozitív hatással lenni a gyerekre.

A minden évben London megrendezett Nagyszülők Szövetségének konferenciáján ismertetett tanulmány idéz néhány gyereket is. Egyikük például elmondta, hogy nagymamája megtanította írni-olvasni, egy másik pedig azt állította: nagyszülei nemcsak az érettségit beszélték át vele, hanem azt is, melyik egyetemet válassza.

A megkérdezett gyerekek túlnyomó többsége úgy vélte: nem számít, milyen messze élnek a nagyszülők, mert mobiltelefon és email segítségével könnyen lehet tartani a kapcsolatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×