eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem akar szenvedni a hosszú repülőút után? Ne egyen!

Megtalálták a megoldást a kutatók arra, hogyan lehet elkerülni a bioritmusnak az időzónák gyors átrepülésekor tapasztalható felborulását (jet lag): nem szabad enni a gépen kínált ételből.

Hosszú repülőút után az időeltolódás felborítja a bioritmust, s ez levertséget, kimerültséget, fáradtságot okoz - ezt hívják angolból átvett kifejezéssel jet-lag jelenségnek.

A kellemetlenséggel hosszabb utak során szinte mindenki találkozik ezzel - pedig egy kutatás eredményéből kiderült, hogy könnyen meg lehet úszni a dolgot, ha az ember nem eszik az utaskísérők által felszolgált ételből.

Bostoni kutatók ugyanis megállapították, hogy az evés időzítésének sokkal nagyobb szerepe van a bioritmusra, mint ahogy korábban gondolták. Ezért, ha valaki nem eszik a hosszú repülőút alatt, hanem csak érkezés után, sokkal hamarabb képes alkalmazkodni az új időzónához.

Az már évtizedek óta ismert volt ugyan, hogy az étkezés időzítésének van hatása a bioritmusra, de azt hitték, ennél fontosabb faktor a fény. Most azonban kiderült, hogy az "étel vezérelte óra" hatástalanítja a "fény vezérelte" belső óránkat.

Egy hét helyett 16 óra szenvedés

Ezt a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centre kutatói fedezték fel, akik az eredményről a Science című szaklapban számoltak be.

Példaként a jelentés egyik szerzője, Clifford Saper professzor az Egyesült Államokból Japánba tartó repülőutat hozott fel; ilyenkor 11 órás időkülönbséget kell a szervezetnek feldolgoznia.

Mivel a szervezet biológiai órája minden nap csak egy kicsit tud "állítani" magán, az új, japán időzónához való akklimatizálódáshoz egy átlagembernek egy hét kell - addigra azonban legtöbbször már indulnia is kell haza.

Ha azonban útközben nem, csak a megérkezéskor eszik, gyorsabban, akár 16 óra alatt képes átállni - tette hozzá a professzor.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×