Hosszú repülőút után az időeltolódás felborítja a bioritmust, s ez levertséget, kimerültséget, fáradtságot okoz - ezt hívják angolból átvett kifejezéssel jet-lag jelenségnek.
A kellemetlenséggel hosszabb utak során szinte mindenki találkozik ezzel - pedig egy kutatás eredményéből kiderült, hogy könnyen meg lehet úszni a dolgot, ha az ember nem eszik az utaskísérők által felszolgált ételből.
Bostoni kutatók ugyanis megállapították, hogy az evés időzítésének sokkal nagyobb szerepe van a bioritmusra, mint ahogy korábban gondolták. Ezért, ha valaki nem eszik a hosszú repülőút alatt, hanem csak érkezés után, sokkal hamarabb képes alkalmazkodni az új időzónához.
Az már évtizedek óta ismert volt ugyan, hogy az étkezés időzítésének van hatása a bioritmusra, de azt hitték, ennél fontosabb faktor a fény. Most azonban kiderült, hogy az "étel vezérelte óra" hatástalanítja a "fény vezérelte" belső óránkat.
Egy hét helyett 16 óra szenvedés
Ezt a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centre kutatói fedezték fel, akik az eredményről a Science című szaklapban számoltak be.
Példaként a jelentés egyik szerzője, Clifford Saper professzor az Egyesült Államokból Japánba tartó repülőutat hozott fel; ilyenkor 11 órás időkülönbséget kell a szervezetnek feldolgoznia.
Mivel a szervezet biológiai órája minden nap csak egy kicsit tud "állítani" magán, az új, japán időzónához való akklimatizálódáshoz egy átlagembernek egy hét kell - addigra azonban legtöbbször már indulnia is kell haza.
Ha azonban útközben nem, csak a megérkezéskor eszik, gyorsabban, akár 16 óra alatt képes átállni - tette hozzá a professzor.
Három megyére adtak ki viharjelzést - ítéletidővel ront ránk a hidegfront