eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Hova tűntek el a lányok?

Hazatérnek Indiába, hogy elvetessék leánymagzataikat a Nagy-Britanniában élő indiai származású nők - derült ki egy vizsgálatból. Bár a szelektív abortusz Indiában is tilos, a szokás mégis általánosan elterjedt.

Indiában - Kínához hasonlóan - hagyományosan "értékesebbnek" tartják a fiúkat, az állapotos nők ezért nem egyszer elvetetik leánymagzatukat. Igaz ez néhány indiai származású nőre azok közül is, akik Nagy-Britanniában élnek.

Egy vizsgálat megállapította, hogy 1990 és 2005 között legalább 1500-szal kevesebb lány született indiai anyától Angliában és Walesben, mint amennyinek a becslések szerint kellett volna. A vizsgálat eredményéről a BBC rádióműsorában számoltak be hétfőn este.

Az adásban egy, már Nagy-Britanniában született indiai származású asszony elmesélte a saját történetét. Meenának már három lánya van, és nem akart egy negyediket szülni. Mint mondta, a legkisebb gondot sem jelentette, hogy találjon Delhiben egy olyan nőgyógyászt, aki hajlandó volt megállapítani a magzat nemét, és elvégezni az abortuszt.

"A férjemmel úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk kideríteni a magzat nemét - sajnos, kislány volt. Úgy gondoltuk, még egy lány túl nagy terhet jelentene, ezért az abortusz mellett döntöttünk" - számolt be a harmincas éveiben járó asszony.

Tudják, hogy tilos - mégis vállalják

A műsor készítői elküldtek egy álruhás riporter Újdelhibe, aki több vezető nőgyógyászt is felkeresett az indiai fővárosban, hogy megtudja a magzat nemét - és hárman úgy is vállalták az ultrahangos vizsgálatot, hogy tudták: ha "rossz" a hír, az asszony az abortuszt választja.

Indiában ma már tilos közölni a magzat nemét éppen a szelektív abortuszok elkerülése érdekében. Bár az országban elméletileg a nőket a férfiakkal azonos jogok illetik meg, vallási és kulturális okokból még mindig alacsonyabb rendűnek számítanak.

A lányok azért jelentenek súlyos terhet a szegény családok számára, mert a hagyományok megkövetelik jelentős hozomány kifizetését a vőlegény családja számára - sokak szerint a szelektív abortuszoknak ez a legnyomosabb indoka.

Az indiai származású brit orvosok szövetségének elnökét valósággal sokkolta a vizsgálat eredménye. "Elképesztő, hogy Nagy-Britanniában élő nők is képesek ilyesmire" - jelentette ki Ramesh Mehta.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×