eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hónapokkal előbb kell ágyat foglalni a jobb szülészeteken

Ki lesz az a szerencsés újszülött, akinek a sírása köszönti a pekingi olimpiát? Ezt még egyelőre nem tudni, de azt igen, hogy Kínában máris megindult a reménybeli szülők között a verseny azért, hogy az ő csemetéjük legyen az olimpia babája.

Sok kínai házaspár számára az október az a hónap, amikor meg kellene foganni a gyermeküknek ahhoz, hogy 2008. augusztus 8-án, reggel 8:08-kor szülessen meg a baba - abban a percben, amikor megkezdődik a pekingi olimpia.

"Ha a feleségem lenne a szerencsés, aki életet ad az olimpia babájának, azzal megduplázná a családi boldogságot" - jelentette ki a reménykedők egyike, a kantoni Li.

A férfi és felesége mindent meg is tesz, hogy irányítsa a szerencsét. Az egyhetes nemzeti ünnep idején nem is utaztak el a rokonokhoz, hanem otthon maradtak Kantonban - akárcsak sok más fiatal pár is, aki szeretné, ha az övé lenne az olimpia babája.

"Bár nem dolgoztam, az ünnep egy hete nem telt munka nélkül" - panaszkodott Tao Li-li neves kantoni szülész, akit folyamatosan arról faggattak telefonon, vállal-e sürgősen mesterséges megtermékenyítést, illetve időzített szülést?

36 millió "millenniumi baba"

Miközben a fiatal párok családbővítéssel próbálják megünnepelni az olimpiát, az országnak valóságos demográfiai robbanással kell megbirkóznia. Most került szülőképes korba az egykék első generációja, a hagyományos babonák miatt pedig a gyermekszülés igyekeznek valamilyen fontos eseményhez időzíteni.

2000-ben például, több mint 36 millió "millenniumi baba" született - kétszer annyi, mint az azt megelőző, illetve követő évben. Újabb baby boom figyelhető meg február 18-a óta - akkor kezdődött ugyanis a disznó éve, amely a kínai babonák szerint különösen szerencsés év.

Az év végéig várhatóan 20 millió baba születik, jövőre pedig, az olimpiai "babajárvány" miatt még több újszülött várható.

Kongatják a vészharangot

A demográfiai robbanás máris komoly gondokat okoz az iskolákban és az egészségügyi intézményekben, és hamarosan érezteti majd a hatását a munkaerőpiacon is. Szakértők már kongatják a vészharangot, hogy az irracionális időzített szülések miatt nem lesz elég kórházi ágy a kismamák számára.

Ezt a tapasztalatok is igazolják; tavaly, amikor a "millenniumi babák" iskoláskorba léptek, az oktatási intézmények zsúfolásig megteltek. Az észak-kínai Kanszu tartomány fővárosának, Lancsounak az általános iskoláiban tavaly 10-30 százalékkal nőtt az elsősök száma.

Akik még a disznó évében szülik meg gyermeküket, jobb, ha időben felkészülnek tehát a nagy eseményre: akkora az igény, hogy a jobb szülészetekre előre be kell jelentkezni, és ágyat foglalni, és hónapokkal korábban meg kell állapodni a dadákkal is, különben nem lesz, aki segítsen a kicsi körül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×