eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Egy évtizeden belül eltűnhet a gyógyathatatlan betegség

Egy évtizeden belül az egész világon eltűnhet a veszettség, ha minden tulajdonos beoltatja a kutyáját - állítják brit kutatók. A gyógyíthatatlan betegség elsősorban a gyerekeket veszélyezteti.

Az edinburgh-i állatorvosok átfogó kutatásuk eredményeként jutottak arra a következtetésre, hogy ha elegendő számú, háziállatként tartott kutyát oltanak be veszettség ellen, akkor megszüntethető az embereket fenyegető veszély.

A veszettség különösen nagy veszélyt jelent az emberek számára Afrikában ás Ázsiában, ahol a veszett állatok vizsgálatából kiderült: a fertőzést a kutyáktól kapták.

"Nyugat-Európában nagyon kevés ember hal meg veszettségben, de a fertőzött fejlődő országokban a kór súlyos problémát jelent. A legveszélyeztetettebbek a fekete-afrikai gyerekek; az érintett országokban az éves bevétel 40 százalékát fordítják a kutyaharapást követő oltásra és gyógykezelésre" - figyelmeztetett a kutatásban részt vevő Sarah Cleaveland.

Becslések szerint Afrikában és Ázsiában évente nyolcmillió ember kap veszettség elleni oltást - ehhez képest sokkal olcsóbban meg lehetne úszni a háziállatok oltását - figyelmeztetnek a szakértők.

A Veszettség Világnapjáról pénteken emlékeztek meg először világszerte. A világ 45 államában tartanak különböző eseményeket szeptemberben, hogy felhívják a járvány elleni sürgető fellépésre a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×