eur:
388.69
usd:
361.7
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Termékenységi kölcsönt vesznek fel a brit párok

A párok valamivel több mint harmadának gyermekvállalását akadályozza a meddőség Nagy-Britanniában - derült ki egy felmérésből. Ennek ellenére az állami egészségbiztosítás csak hellyel-közzel támogatja a mesterséges megtermékenyítést.

Késői gyermekvállalás, elhízás, dohányzás, szexuális úton terjedő betegségek, a férfiak csökkenő megtermékenyítő képessége - szakemberek szerint ezek a fő okai annak, hogy egyre több brit nő képtelen teherbe esni természetes módon.

Ezzel maguk az érintettek is tisztában vannak, a gyermektelen nők kétharmada tart ugyanis attól, hogy nem lehet gyereke.

A brit egészségügy ugyanakkor egyelőre nem reagál megfelelően a problémára, az Anglia területén működő egészségügyi felügyeletek fele egyetlen mesterséges megtermékenyítést szolgáló kezelést sem támogat.

Termékenységi kölcsön

A nemzeti termékenységi felmérés - amelyben 3.200 nőt kérdeztek meg, akiknek átlagéletkora 37 év - szerint az Egyesült Királyságban a párok 35 százaléka küzd termékenységi problémákkal, és átlagosan 5 ezer fontot (1,9 millió forintot) költenek mesterséges megtermékenyítésre.

A dokumentumból kiderül az is, hogy a nők nagy többsége csak 30 éves kora után próbál meg teherbe esni, noha 60 százaléka szívesen előbbre hozná ennek idejét.

Bill Ledger, a Sheffield Egyetem professzora szerint a meddőség növekvő aránya több tényező együttes eredménye, a legfontosabb a kitolódó gyermekvállalási kor, de az elhízás, a szexuális úton terjedő betegségek és a férfiak hosszú ideje csökkenő spermiumszáma is szerepet játszik.

"Manapság a nők többsége 30-35 éves korában szüli meg az első gyermekét, miközben biológiailag a 20-35 éves kor a legalkalmasabb a gyermekvállalásra" - emelte ki a szakember.

A RED című magazin szerkesztője közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a terméketlenség már a nyugdíjak és az ingatlanárak mellett a beszélgetések fő témája lett.

"Az átlagos fizetésből élő párok képtelenek kifizetni a mesterséges megtermékenyítés költségeit. Néhányan ugyanakkor annyira szeretnének gyermeket, hogy hatalmas, a lakáskölcsönök nagyságrendjéhez mérhető összegű hitelt vesznek fel" - tette hozzá Sam Baker.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×