eur:
390.62
usd:
365.06
bux:
68262.27
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ne hallgasson az orvosára, szívroham után tilos a fogyókúra!

Nem szabad fogyókúrázniuk a szívrohamon átesett túlsúlyos betegeknek, az extrakalóriák ugyanis védik a szervezetet.

Az orvosok rutinszerűen javasolják szívrohamon átesett túlsúlyos pácienseiknek, hogy fogyjanak le és éljenek egészségesebben, hogy megelőzzék a következő rohamot. Stefan Anker professzor, a londoni Royal Brompton Kórház orvosa szerint rosszul teszik; "ha a baj már megtörtént", akkor jobb kövérnek maradni, az extrakalóriák ugyanis védik a szervezetet.

Az európai kardiológusok bécsi éves kongresszusán azonban a professzor figyelmeztetett: csak azokról van szó, akik már átestek az első szívrohamon; a fiataloknak meg kell próbálniuk megelőzni a bajt azzal, hogy tartják az egészséges testsúlyt.

Anker emlékeztetett arra, hogy több átfogó vizsgálat is megerősítette: nagyobbak a túlélési esélyei azoknak a betegeknek, akiknek a testtömeg-indexe 30-35 közötti - ez pedig orvosi szempontból elhízásnak számít.

Szerinte nincs adat, amely azt bizonyítaná, hogy az idős és beteg emberek túlélési esélyei nőnének, ha lefogynak a szívroham után. "Az orvosok egyszerűen kivetítik a fiatal és fitt embereknek adott tanácsokat az öregekre és betegekre is" - hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra is, hogy egy rákos vagy egy AIDS-es betegnek soha nem tanácsolják az orvosok, hogy fogyjon le. "A statisztika azt mutatja, hogy a krónikus betegségekben - szívelégtelenségben, krónikus obstruktív légúti betegségekben, rákban, veseelégtelenségben és májzsugorban - szenvedő túlsúlyos embereknek jobbak a túlélési esélyei. Az elhízás valamilyen pozitív dolognak a jele - ha nem maga a pozitívum" - olvasható a Circulation című szaklapban. A cikk társzerzője Anker professzor.

A túlsúlyosaknak ugyanis több a szírszövete - ez pedig kétszer annyi energiát tartalmaz, mint az izom - vagyis energiatartalékul szolgál.

A professzor véleménye máris nagy vitát váltott ki a szakértők körében. Azt vetik ellene, hogy kőkemény bizonyítékok vannak arra: az elhízás szívbetegséghez, legalább húszféle rákhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Már nagyon érett az a korrekció, amit áprilisban láttunk a részvénypiacokon, de ez még nem jelenti az elmúlt évek bikapiacának egyértelmű végét – vélekednek e havi portfólió-ajánlóikban a magyar befektetési szakemberek. Az, hogy milyen kamatpolitikát folytat a Fed, az egész világra hatással lesz, és az EKB kamatvágási elképzeléseit is erősen átszabhatja. A hazai portfóliómenedzserek most jó beszállási pontot látnak a kötvénypiacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×