Infostart.hu
eur:
386.86
usd:
330.4
bux:
109885.62
2025. december 19. péntek Viola

Piros, sárga, zöld: figyelmeztető jeleket kaphatnak az ételek

Hamarosan a közlekedési lámpáknál megszokott piros, sárga és zöld jelzések tűnhetnek fel az éttermek étlapjain és a gyorséttermi ételek dobozán Nagy-Britanniában. A szimbólumok az ételek kalória-, zsír- és sótartalmára hívnák fel a figyelmet.

A módszert már ki is próbálták 15 liverpooli étteremben, miután egy kutatás kimutatta, hogy egyes ételek önmagukban több kalóriát vagy sót tartalmaznak, mint amennyi egy felnőtt számára az ajánlott napi bevitel.

A vizsgálatba bevont pepperonis pizza például 3.320 kalóriát tartalmazott, ami a férfiak ajánlott napi bevitelét (2.550 kalória) 30 százalékkal, a nőkét (1.940 kalória) 71 százalékkal haladta meg.

Egy kínai étel - marhahús sült rizzsel, feketebab szósszal és zöldpaprikával - 27,6 gramm sót tartalmazott, ami több mint négyszerese a felnőttek számára ajánlott napi mennyiségnek.

"Ütődött ötlet"

Ha a liverpooli kísérlet sikeres lesz, elképzelhető, hogy a módszert kötelező jelleggel az Egyesült Királyság egész területén bevezetik. Támogatói azt remélik, hogy ennek hatására az emberek egészségesebb ételeket választanak, a szakácsok pedig egészségesebb ételeket főznek.

Dave Horsfield kereskedelmi szabványokért felelős hivatalnok kiemelte, hogy az éttermeknek jelenleg nem kell közölniük, mit tartalmaznak az ételeik, ezért az emberek sem ítélhetik meg ezt. A közlekedési lámpákéhoz hasonló jelzések a kalória-, zsír- és sótartalmat jelölnék könnyen érthető formában.

"Az ötlet háttere az elhízás, a szívbetegségek és az emberek általánosan rossz egészségi állapota miatti aggodalom. A végeredménye pedig remélhetőleg az lesz, hogy javul az ételek minősége" - fejtette ki Dave Horsfield.

Az elképzelést heves ellenállás fogadta az éttermi szektor részéről: a vendéglátósok szövetségének képviselője ütődöttnek és nonszensznek minősítette az ötletet.

"A kormánynak a képzésre kellene koncentrálnia, hogy az emberek el tudják dönteni, melyik az egészséges étel, nem pedig több bürokráciával terhelnie a kereskedelmet" - fogalmazott David Baldwin, hozzátéve: a futószalagon előállított ételeknél elképzelhető az osztályozás, de az éttermekben felszolgáltaknál nincs semmi értelme.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatója: ez a csúcs egy haditanács volt

Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatója: ez a csúcs egy haditanács volt

A péntek hajnalba nyúló csütörtöki brüsszeli EU-csúcsot követően a miniszterelnök némi alvás után állt az újságírók hadának rendelkezésére. Beszámolt róla, az EU-csúcs haditanács volt, a hozzászólások 90 százaléka arról szólt, hogyan győzzük le Oroszországot. Beszélt a belgák harcáról, egy nagy nyugat-európai tévhitről a hétköznapi emberek fejében, és arról, hogy az uniós országok hogyan adnak hitelt Ukrajnának – az európai emberek fizetni fognak, a miniszterelnök szerint ez a téma elemi erővel fog feltörni Nyugat-Európában. A miniszterelnök szerint ugyanazon a rendkívül veszélyes pályán vagyunk, mint annak idején az I. világháború előtt. Szerinte a végóráit éljük az Európai Uniónak, Ukrajna pedig egy stratégiai vereségben van.

Jövőre is a csehek védik a szlovák légteret

Csehország a jövő évben is részt vesz a szlovák légtér védelmében. Erről Jaromír Zůna új cseh védelmi miniszter és szlovák kollégája, Robert Kaliňák csütörtöki telefonos egyeztetésükön állapodott meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.19. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×