eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Piros, sárga, zöld: figyelmeztető jeleket kaphatnak az ételek

Hamarosan a közlekedési lámpáknál megszokott piros, sárga és zöld jelzések tűnhetnek fel az éttermek étlapjain és a gyorséttermi ételek dobozán Nagy-Britanniában. A szimbólumok az ételek kalória-, zsír- és sótartalmára hívnák fel a figyelmet.

A módszert már ki is próbálták 15 liverpooli étteremben, miután egy kutatás kimutatta, hogy egyes ételek önmagukban több kalóriát vagy sót tartalmaznak, mint amennyi egy felnőtt számára az ajánlott napi bevitel.

A vizsgálatba bevont pepperonis pizza például 3.320 kalóriát tartalmazott, ami a férfiak ajánlott napi bevitelét (2.550 kalória) 30 százalékkal, a nőkét (1.940 kalória) 71 százalékkal haladta meg.

Egy kínai étel - marhahús sült rizzsel, feketebab szósszal és zöldpaprikával - 27,6 gramm sót tartalmazott, ami több mint négyszerese a felnőttek számára ajánlott napi mennyiségnek.

"Ütődött ötlet"

Ha a liverpooli kísérlet sikeres lesz, elképzelhető, hogy a módszert kötelező jelleggel az Egyesült Királyság egész területén bevezetik. Támogatói azt remélik, hogy ennek hatására az emberek egészségesebb ételeket választanak, a szakácsok pedig egészségesebb ételeket főznek.

Dave Horsfield kereskedelmi szabványokért felelős hivatalnok kiemelte, hogy az éttermeknek jelenleg nem kell közölniük, mit tartalmaznak az ételeik, ezért az emberek sem ítélhetik meg ezt. A közlekedési lámpákéhoz hasonló jelzések a kalória-, zsír- és sótartalmat jelölnék könnyen érthető formában.

"Az ötlet háttere az elhízás, a szívbetegségek és az emberek általánosan rossz egészségi állapota miatti aggodalom. A végeredménye pedig remélhetőleg az lesz, hogy javul az ételek minősége" - fejtette ki Dave Horsfield.

Az elképzelést heves ellenállás fogadta az éttermi szektor részéről: a vendéglátósok szövetségének képviselője ütődöttnek és nonszensznek minősítette az ötletet.

"A kormánynak a képzésre kellene koncentrálnia, hogy az emberek el tudják dönteni, melyik az egészséges étel, nem pedig több bürokráciával terhelnie a kereskedelmet" - fogalmazott David Baldwin, hozzátéve: a futószalagon előállított ételeknél elképzelhető az osztályozás, de az éttermekben felszolgáltaknál nincs semmi értelme.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×