eur:
389.59
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egészségesebb lesz Amerika egyik kedvenc fánkja

Kínálatának megújításával igyekszik megszabadulni rossz hírétől az egészségtelen táplálkozás egyik letéteményesének tekintett amerikai Dunkin Donuts kávézó- és péksütemény-lánc. A reform legfontosabb része a transzzsírok szinte teljes száműzése.

A cég bejelentette: kifejlesztett egy újfajta, pálma-, szójabab- és gyapotmag-olajból kikevert sütőolajat, és több mint ötvenféle péksüteményen változtatott, így menüi október 15-re transzzsírmentesek lesznek 5.400 amerikai üzletében. Az előzetes kísérletben résztvevő 400 üzletben ez már meg is történt.

A fánkok, muffinok és más sütemények valójában nem lesznek teljesen transzzsírmentesek, de a szövetségileg előírt darabonkénti fél grammos érték alatt maradnak, így hivatalosan használható a "nulla grammos" kitétel.

A transzzsírok azóta lettek az egészségvédők első számú célpontjai, mióta kiderült, hogy ezek a mesterséges zsírok emelik a szervezetben a káros-, és csökkentik a hasznos koleszterin mennyiségét, rongálva ezzel az ereket, ami szívinfarktushoz és agyvérzéshez vezethet.

Nem lesz egészséges fánk

Az egészséges táplálkozásért kampányoló egyik intézet üdvözölte a Dunkin Donuts döntését, egyúttal azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a cég ételei ettől még nem lesznek egészségesek, hiszen főként fehér (tehát nem teljes kiőrlésű) lisztből, valamint cukorból és zsírból készülnek.

Azt ugyanakkor a Dunkin Donuts sem állítja, hogy ételei egészségesek: "A célunk nem egy egészséges, hanem egy jobb fánk létrehozása volt. Természetesen nem is készítettünk egészséges fánkot" - tette egyértelművé a cég innovációs vezetője.

Nem véletlen, hogy a cég termékei közül Joe Scadifo a fánkot emelte ki, mert - noha kávéból sokkal többet ad el - a Dunkin Donuts imázsát mind a mai napig a fánkjaira építi.

A vállalat 1.900 külföldi üzletében a következő néhány évben állnak át az új sütőolaj használatára - tette hozzá az innovációs vezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×