eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Óriási felfedezés a világhírű magyar találmányról

Megdőlt az az eddig biztosnak hitt tétel, hogy legalább 27 lépés kell a Rubik-kocka kirakásához. A bostoni egyetem professzora és munkatársa egy szuperszámítógép segítségével 26 forgatással tudta kirakni a rendezett színösszeállítást.

Dan Kunkle és Gene Cooperman professzor a bostoni Northeastern University szuperszámítógépét használva jutott arra a következtetésre, hogy 26 forgatás elég Rubik Ernő korszakalkotó találmányának megoldásához.

A két kutatónak 63 óra állt rendelkezésére a számításokhoz, ám ennyi idő alatt képtelen lettek volna betáplálni az összes, 43 trillió lehetséges állás koordinátáit, ehelyett 15 ezer félig megoldott, mindössze néhány mozdulatot kívánó állásból indultak ki, amelyekből már pár lépéssel kirakható a logikai játék.

Az eredmények szerint 29 forgatással bármelyik kocka kirakható, de a legtöbb esetben 26 lépés is elég volt a színösszeállítás rendezéséhez.

A páros szerint még tovább csökkenthető a kirakáshoz szükséges forgatási szám, de ehhez további számításokra lenne szükség.

"Bizonyítani még nem tudjuk, hogy 25 lépés is elegendő, de van néhány új irány, amit kipróbálva még ebben az évben eljuthatunk ehhez a forgatásszámhoz" - közölte Dan Kunkle.

Rubik Ernő 1977-ben szabadalmaztatta a játékot, ezt követően először a magyar, majd rövid időn belül a külföldi boltok polcain is megjelent a Rubik-kocka.

A több díjat elnyert játék még ma is rendkívül népszerű, és világszerte klubok alakultak, amelyek tagjai a kocka minél gyorsabb kirakását gyakorolják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×