eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Halálutak Magyarországon és Kelet-Európában

Egy brit felmérés szerint Kelet-Európa útjai a legveszélyesebbek. A dokumentum elsősorban a balti államokat és Lengyelországot emeli ki. A legbiztonságosabbak Málta, Hollandia, Svédország, Svájc és Nagy-Britannia útjai. Magyarország nem dicsekedhet, hiszen korábbi adatok szerint sokkal több a halálos kimenetelű közúti baleset, mint a régi európai uniós tagállamokban.

Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország - a nagy-britanniai Brunel Egyetem tanulmánya szerint ezekben az országokban a legveszélyesebbek a közutak, illetve az azokat használók. A négy kelet-európai ország közé csak Görögország tudott beférkőzni, a negyedik helyre.

A lista a millió lakosra jutó halálos balesetek száma alapján készült. A legrosszabb a helyzet Litvániában, ahol minden millióból 223 ember veszíti életét az utakon, Lettországban ez a szám 177, Észtországban 153, Görögországban 150, míg Lengyelországban 137.

Málta a legbiztonságosabb

A lista túlsó végén található, legbiztonságosabbnak nevezett Máltán ugyanakkor egymillió emberből csak évente 25-en halnak meg közlekedési balesetben. "Arra kérjük a briteket, hogy külföldi útjaik során a szokásosnál is jobban figyeljenek az utakon, mivel a külföldi vezetési kultúra gyakran rosszabb, mint Nagy-Britanniában" - áll az egyetem jelentésében.

A felmérést végző csoport egyik tagja, Dr. Mark Young szerint újabb intézkedésekre lenne szükség Európában, ha az unió komolyan gondolja azt a 2002-es célkitűzését, mely szerint 2010-re felére szeretné csökkenteni a közúti balesetben elhunytak számát.

Hamis előítéletek

A felmérés azt is bebizonyította, hogy az előítéletek gyakran mennyire különböznek a valóságtól. Általánosan elterjedt vélekedés ugyanis, hogy az olasz és a francia utak veszélyesek. A számok ugyanakkor azt bizonyítják, hogy Franciaország a 10. legbiztonságosabb, míg Olaszország is a középmezőnynek számító 15. helyen található.

A felmérés során megkérdezett mintegy kétezer brit felnőtt többsége úgy vélte, hogy a német utak a legbiztonságosabbak, miközben Németország csupán nyolcadik a listán.

"Jelentésünk alátámasztja azt a vélekedést, mely szerint a britek az egyik legbiztonságosabb vezetők Európában. Ugyanakkor a brit autósoknak a külföldi utakon elővigyázatosaknak kell lenniük, különösen, amikor a nemrég csatlakozott uniós tagállamokba utaznak" - jelentette ki a felmérést megrendelő biztosítótársaság ügyvezető igazgatója, Mike Holliday-Williams.Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának idén februári jelentése szerint Lettországban, Romániában, Litvániában és Szlovákiában halnak meg a legtöbben az utakon.

Az első két országban ugyanis az uniós jelentés szerint egymillió sofőrre több mint 700 halálos baleset jut, de Litvániában és Szlovákiában is 500 felett van ez a szám évente. Magyarországnak sincs mivel dicsekednie, hiszen 458 halálos áldozattal a lista 6. helyét foglalja el az uniós tagállamok között.

Az Eurostat jelentése régiókra osztva is elemezte az utak biztonságát. Magyarország ebben az esetben sem dicsekedhet, hiszen a legrosszabb 20 régió listáján három magyar található: Észak-Alföld (670 halálos áldozat), Közép-Dunántúl (582) és Dél-Alföld (553).

A magyar adatok szerint is rossz a helyzet

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján olvasható adatok szerint Magyarországon sokkal több halálos kimenetelű közúti baleset van egy évben, mint a régi európai uniós tagállamokban.

Míg Nagy-Britanniában 100 megtett kilométerre 0,75 haláleset jutott, és ez a szám Svédországban, Hollandiában, Finnországban, Dániában és Németországban sem éri el az egyet, addig nálunk 3,01 haláleset jut 100 megtett kilométerre.

A magyar adatokhoz a régi tagállamok közül csak a görögöké közelít, ott a szám 2,67.

Az ORFK szakemberei szerint Magyarországon a halálozási mutatók nagyobbak a motorizációs szintünkhöz tartozó átlagértéknél. Míg 1990. és 2000. között javult a közlekedésbiztonság, 2000. óta folyamatosan romlik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×