eur:
389.63
usd:
362.09
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Rögtön arra gondoltam, hogy ez terrortámadás"

Halálra rémültek a terrortámadást gyanító utasok az egyik fapados légitársaság gépén, mert az hirtelen süllyedés bekezdett, és rövid idő alatt 7 ezer méterrel csökkent a repülési magassága.

Mivel a Londonból a spanyolországi Palma de Mallorcára tartó, 150 utast szállító Airbus A319-es fedélzeten a süllyedés hatására gyorsan esett a nyomás, az oxigénmaszkok is kipottyantak a helyükről.

A pilóták, akik azért kezdték meg a manővert, mert technikai problémát észleltek, 3.600 méteren stabilizálták a repülési magasságot, majd hamarosan kényszerleszállást hajtottak végre a franciaországi Toulouse repülőterén.

Az utasokat itt elsősegélyben részesítették, egy nőt pedig kórházba szállítottak, mert rettenetesen fájt a füle.

Rémület a fedélzeten

Az easyJet légitársaság műszaki szakemberei szerda éjjel azt vizsgálták, vajon milyen probléma kényszerítette földre a gépet. Az utasokért egy másik gépet küldtek.

"Mindenki sikoltozott, rémisztő volt" - mondta az egyik utas, Kate Mulvey. - Azt hittük, hogy meghalunk. Nagyon rövid idő alatt tízezer méteres magasságból hirtelen háromezer-hatszázra süllyedtünk. Az emberek halálra rémültek, és alig kaptak levegőt. Néhányan kiestek a folyosóra" - tette hozzá a nő.

Egy chelsea-i férfi arról számolt be, hogy elájult, amikor az oxigénmaszkok leestek.

"Már korábban is aggódtam, hogy valami nem stimmel. A barátnőm zajt hallott, mintha az egyik csavar elengedett volna a szárny alsó részén, és volt valami furcsa illat is: édeskés dohányszag. A gép hirtelen süllyedni kezdett, nekem pedig lepergett a szemem előtt az életem" - emlékezett vissza Ian Royland.

Támadásra gyanakodtak

"Itt vagyok Londonban, és persze, hogy az első dolog, amire gondoltam, az a terrortámadás volt" - közölte egy amerikai turista.

Az easyJet szóvivője szerint a pilóták a biztonsági előírásoknak megfelelően cselekedtek, amikor észlelték a problémát, a landolás pedig a hivatalos forrás szerint nem kényszer- csak elővigyázatossági leszállás volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×