eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megkínozták, mert nem kapott hozományt

Levetkőzött az utcán egy indiai asszony, hogy így tiltakozzon a rendőrség tétlensége miatt. Az asszonyt rendszeresen bántalmazták a férjének a rokonai, mert nem kaptak vele hozományt, de a bűnösöket csak kikérdezte, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte a rendőrség.

Valósággal sokkolta a konzervatív gudzsaráti város lakóit a látvány, amikor a 22 éves asszony alsóneműre vetkőzött a nyílt utcán, hogy így hívja fel a figyelmét sanyarú sorsára, és bírja rá haladéktalan beavatkozásra a rendőrséget.

Az alacsony kasztból származó nő néhány napja megpróbálta felgyújtani magát, mert a rendőrség kiengedte a férjét és annak rokonait, akik rendszeresen kínozták őt.

Pudzsa Csohan egy helyi tévécsatornának elmondta: azért vetkőzött le a nyílt utcán, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a férjét.

Bár Indiában már négy évtizede illegális a hozomány adása és elfogadása is, a szokás mégis általánosan elterjedt maradt. Ha pedig a férj családja nincs megelégedve a hozomány mértékével, akkor a legsúlyosabb bűncselekmény elkövetésétől sem riadnak vissza; becslések szerint minden évben 7000 nőt ölnek meg emiatt.

A családon belüli erőszak és a hozomány miatti kínzás elől menekülő nők számára több otthont is működtetnek Indiában. Az egyiknek a vezetője a mostani eset kapcsán nyilatkozva úgy vélte: a hatóságoknak sokkal többet kellene tenniük, hogy megvédjék a nőket.

"Szégyen, hogy valakinek le kelljen vetkőznie az utcán, mert senki nem védi meg" - hangsúlyozta Randzsana Kumari, aki azt reméli, hogy a mostani eset felhívja végre a közvélemény figyelmét erre a szörnyűségre.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×