eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kilencven nap börtön annak, aki külföldről vásárol nemzeti lobogót

Drákói döntést hoztak Minnesota állam törvényhozói: ezerdolláros pénzbüntetésre és 90 napos elzárásra ítélhető az év végétől mindenki, aki nem amerikai gyártmányú nemzeti lobogót árul.

Az Egyesült Államokban milliószámra vonják fel a függetlenség napján a nemzeti lobogót, de sok lakóház udvarán minden nap lobog a csillagos-sávos zászló.

Arizona államban például júliustól kötelező kitenni minden iskola minden egyes osztálytermében a lobogót - sokan azonban úgy vélik, nem igazi hazafi az, aki külföldön készített zászlót vásárol.

A legdrákóibb intézkedést a minnesotai képviselők hozták a hazai ipar - és a hazafiság védelmében; az államban 2007 végétől büntetendő cselekménynek számít a külföldről importált csillagos-sávos lobogók árusítása.

Tennesse államban kissé megengedőbbek: ott csak közpénzből nem lehet külföldi gyártmányú nemzeti lobogót vásárolni. Hasonló törvény elfogadására készülnek New Jersey-ben és Pennsylvaniában is.

Különösen a demokraták aggódnak amiatt, hogy az olcsó külföldi import tönkreteszi az amerikai vállalkozókat. Nem véletlen, hogy a zászlógyártók szövetsége teljes mellszélességgel támogatja az új törvények elfogadását.

A szövetség panasza szerint az Egyesült Államokban évente 5,3 millió dollárért vásárolnak zászlókat - ezeknek a többsége azonban Kínában készül. 2000-ben még csak 748 ezer dollár értékben importáltak amerikai zászlót - elsősorban Tajvanról. Ez a szám már 2001-re - a New York-i terrormerényletek nyomán erősödő nemzeti érzelmek hatására 51,7 millió dollárra nőtt - a fő szállítóvá pedig Kína vált.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×