eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Dohányzással tiltakoznak az angolok

Több ezer angliai kocsmában engedték meg a tulajdonosok a vendégeknek, hogy rágyújtsanak, annak ellenére, hogy vasárnap reggel óta tilos dohányozni a nyilvános helyeken. Egy leleményes kocsmatulajdonos otthona részévé tette ivóját, így a pöfékelést is engedélyezhette.

Hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki Angliában, hogy vasárnap óta tilos rágyújtani a nyilvános helyiségekben, beleértve az éttermeket és a pubokat is. A szigorítás vonatkozik minden középületre, a zárt légterű irodákra, a zárt vagy részben zárt munkahelyekre, így aki dohányozni akar, annak az épületek előtt, vagy a házak udvarában lehet csak rágyújtania.

Az angolok azonban nehezen akarnak alkalmazkodni az új szabályozáshoz, és vasárnap még több ezren gyújtottak rá, így tiltakozva a szigorítás ellen.

Több mint ezer angol kocsmában engedték meg a vendégeknek, hogy rágyújtsanak. Az egyik pubtulajdonos, Tony Blows azzal magyarázta a lépést, hogy kocsmája az otthona része, ott pedig nem lehet megtiltani, hogy ki és mikor dohányozzon.

"A börtönben legalább nyugodtan dohányozhatok"

"A feleségem és én 200 órát töltünk itt hetente. Ez egy magántulajdon, senki sem korlátozhatja, hogy mit tegyünk benne" - érvelt a férfi.

Hozzátette: ha megbüntetik, nem fogja befizetni az akár 2500 fontig (925 ezer forintig) terjedő bírságot. "Kész vagyok börtönbe vonulni, ha kell, ott legalább szabadon cigarettázhatom" - mondta a kocsmáros.

A dohányzási tilalmat megszegők bírságáról minden esetben a helyi önkormányzatok döntenek. Az önkormányzatok szövetségének szóvivője kiemelte, hogy először figyelmeztetik a tiltott helyen cigarettázókat, és csak azt követően büntetnek.

Engedékenyen bevezetett tilalom

A szigorítás első napján egy büntetést sem szabtak ki a hatóságok, mivel a kisebb ellenállásban bízva megpróbálják engedékenyen bevezetni a tilalmat.

Nagy-Britanniában Anglia az utolsó országrész, amely bevezette a tilalmat. Walesben és Észak-Írországban idén április, Skóciában pedig már tavaly óta nem szabad dohányozni a nyilvános helyeken.

Az európai dohányzásellenes hullám kiindulópontja Írország volt, ahol már 2004 márciusában betiltották a dohányzást nyilvános helyiségekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×