eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A csecsemők sem ártatlanok - hazudnak, mint a vízfolyás

Már hat hónapos korban elkezdenek hazudni a gyerekek - állapították meg brit viselkedéskutatók. Az eredmény őket is meglepte, eddig ugyanis a pszichológusok meggyőződése volt, hogy négy éves kor alatt az agy nem elég fejlett a hazugság bonyolult "művészetére".

"Nem én ettem meg a sütit", "nem én törtem össze a babát" - a gyerekek gyakran próbálják meg átverni a szüleiket, hogy leplezzék apró "bűneiket. Most az is kiderült, hogy ezt sokkal fiatalabb korban kezdik, mint ahogy eddig a tudósok feltételezték róluk.

A Portsmouth-i Egyetem pszichológiai karának kutatói ötven kisgyereket figyeltek meg, és kifaggatták a szüleiket is a kicsik szokásairól. Kutatásuk eredményeként hét kategóriát állítottak fel a hat hónap és három év közötti gyerekek "hazugsági+ szokásairól.

A legkisebbek a sírást és a nevetést használják a "csalásra"; mivel gyorsan megtanulják, hogy mindkettővel fel tudják magukra hívni a figyelmet, a "fegyvert" olyankor is bevetik, amikor nincs rá valódi okuk.

Ez egyébként minden gyakorló szülő tudja, aki megfigyelte, hogy a kicsik néha egy pillanatra abbahagyják a sírást, mikor meghallják a közeledő lépteket, azután újult erővel folytatják a bömbölést, nehogy a szülő megnyugodva visszaforduljon.

"Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy tudják, milyen következménnyel jár, ha sírni kezdenek. Pontosan ez történik akkor, amikor a felnőttek hazudnak - kivéve persze, hogy utóbbiaknál ennek erkölcsi súlya van" - hangsúlyozta a kutatást vezető Vasudevi Reddy.

Nyolchónapos korra a módszereik tovább finomodnak: titokban csinálják azt, amit nem engednek meg nekik a szülők, és ilyenkor igyekeznek elterelni a felnőttek figyelmét magukról.

Kétéves korukra már valóságos "hazugság művészekké" válnak, hiszen képesek blöffölni, ha büntetés fenyegeti őket.

Reddy szerint a legkisebbek az apró füllentések során felfedezik, milyen következményekkel járnak a hazugságok bizonyos helyzetekben - így azt is, hogy aki sokat hazudik, annak később nem fognak hinni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×