eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A nagy hőség halálosabb a fagynál

Nem ellensúlyozzák a forróság okozta halálozást az enyhe telek - figyelmeztettek a kutatók az Egyesült Államokban, ahol a megfigyelések szerint meredekebben nő a nagyon meleg, mint a különösen hideg időszakokban elhunytak száma.

A központi fűtés általánossá válásának köszönhetően az emberek már hozzászoktak a hideghez, az intenzív hőséghez viszont még nem - figyelmeztettek a Harvard Egyetem kutatói.

A statisztikák szerint azonban egyelőre még sokkal többen halnak meg a nagy hidegtől, mint a szokatlan hőségtől. Igaz ez Nagy-Britanniában is, ahol minden évben 20 ezer ember halálát követeli a fagy, a hőség viszont csak ezerét.

Éppen emiatt hitte azt sok szakértő, hogy a globális felmelegedés ebből a szempontból hasznosabb lesz, mert az enyhe telek következtében csökken a fagyhalálok száma.

Az amerikai kutatók azonban ezzel ellentétes következtetésre jutottak, miután megvizsgálták, hányan haltak meg az ötven legnagyobb város 6,5 millió lakosából 1989 és 2000 között.

Megdöbbenésükre azt találták, hogy ha két napig különlegesen nagy a hideg, akkor a halálozások száma 1,59 százalékkal emelkedik - szokatlan forróság idején viszont 5,74 százalékkal.

A hideg következtében mindenhol azonos arányban nő a halálozás - forróság idején viszont kiemelkedően sokan hunynak el azokon a helyeken, ahol általában hűvösebb a nyár, így kevesebb embernek van otthon légkondicionálója.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a légkondicionálók terjedésével csökkenteni lehet a bajt.

A londoni Queen Mary orvosegyetem professzora szerint azonban pánikra még nincs ok. "Hosszú távon valószínűleg változtatni kell az életmódunkon, például módosulhat a munkaidő, de ez nem jelent megoldhatatlan feladatot" - vélekedett Bill Keatinge.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×