eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hétszáz éves melegrekord dőlt meg!

Svájci kutatók, régi feljegyzésekre alapozva azt állítják, hogy az idei őszi-téli szezonhoz hasonló meleg több mint 700 éve volt utoljára ebben a két évszakban. A szakemberek szerint utoljára 1289-ben volt ilyen meleg, akkor karácsonykor epret ettek az emberek.

Jürg Luterbacher, a Berni Egyetem tudósa elmondta: kutatásai során éghajlattörténészekkel dolgozott együtt, akik korabeli feljegyzéseket kutattak a pontos időjárási adatok megszerzéséért.

A professzor a New Scientist folyóiratnak elmondta: a 2006 őszén és 2007 telén mért hőmérsékletek alapján valószínű, hogy ez a két évszak 500 éve most volt a legmelegebb, de két ilyen meleg évszak egymás utáni kombinációja még ritkább esemény.

Karácsonykor eper 1289-ben

A tudós megemlítette: 1289-ben Nyugat- és Közép-Európa lakói több rendkívüli eseményről számoltak be, karácsonykor például epret ettek, és a szőlő január közepén kihajtott, levelet, sőt virágot hozott.
Jürg Luterbacher szerint idén télen is hasonló események voltak, Németországban például 30 nappal előbb kivirágoztak a mogyoróbokrok, Svájcban a vadgesztenyék kétszer virágoztak a szokásos egy alkalom helyett.

A National Geographic által idézett kutatók szerint rendkívül nehéz megmondani, egyszeri, rendkívüli vagy a klímaváltozás eredményeként, ezután gyakori eseményről van-e szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×