eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiábrándultak a német sörgyárak

A tavalyi futball-világbajnoksághoz kapcsolható fellendülés csak átmeneti volt a német sörök iránti keresletben. A hazai fogyasztás az idén és a következő években várhatóan továbbra is évi 0,6 százalékkal csökken, a németországi sörgyárak véleménye szerint.

Tavaly 1999 óta első ízben nőtt a hazai fogyasztás, de fejenként mindössze egy literrel, 116 literre, panaszolták egy új felmérésben, amelyet a dpa hírügynökség közölt vasárnap.

Tíz évvel ezelőtt Németországban még lakosonként 127 liter sör fogyott.

Csak kevés olyan erős márka van, amely ellen tud állni az árnyomásnak, amelyet a többletkapacitás és a kiskereskedelem üzletpolitikája okoz, idézte szakértők véleményét a hírügynökség.

A német sörfőzdék száma várhatóan tovább csökken, minden negyedik cég legalább egy versenytárs vagy egy márka felvásárlását tervezi, és nagy a külföldi érdeklődés is.

Csehországban dőlnek a rekordok

Eszerint Németország tartósan lemarad Csehország mögött, ahol egymás után dőlnek a rekordok.

Rekord mennyiségű, 19,79 millió hektoliter sört főztek tavaly a csehországi sörgyárak, 3,8 százalékkal többet, mint 2005-ben. A cseh sör kivitele tavaly 14 százalékkal 3,54 millió hektoliteres rekordra emelkedett.

A cseh sörexportnak sokat használt, hogy az Európai Unió piacai megnyíltak előtte. A cseh sörgyárak az idén újabb rekordot várnak. Becsléseik szerint külföldre az idén 3,8 millió hektoliter sört szállítanak.

A sörfogyasztásban fejenként 164 literrel a csehek tavaly is tartották világelsőségüket. Ez a szint évek óta aránylag stabil, nem növekszik.

Ami hasonlít a németországi helyzetre: 1990-ben 71 nagyobb sörgyár működött Csehországban, jelenleg csak 48, az iparág konszolidációja miatt, de ez a szám már néhány éve nem változik: az ezredforduló után megállt a sörgyárak számának a csökkenése, és az utóbbi években aránylag gyorsan emelkedik a kereslet a kis, helyi sörgyárak termékeire.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×