eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Másnaposság ellen jó a tejföl, de az uborka nem segít

A tejföl hasznos lehet a szilveszteri buli előtt, a kovászos uborka azonban nem segít a részeg emberen. Érdemes azonban tanácsokat kérni egy patikustól. Az InfoRádióban Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológusa adott hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk a másnaposság ellen.

A toxikológus a jól ismert praktikák mellett - azaz, hogy ne keverjük a különböző alkoholos italokat, üres gyomorra ne igyunk szeszt, gyógyszerre ne igyunk - a kevésbé közismert praktikákra is felhívta a figyelmünket szilveszter előtt.

Például arra, hogyan óvhatjuk a gyomrunkat, és hogyan gátolhatjuk az alkohol felszívódását. A zsíros ételek ezt meggátolják, igaz, akinek már van valamilyen gyomorbetegsége, azoknak nem ajánlatos zsírosan étkezni.

A patikákban azonban kaphatók olyan tejszerű, fehér színű italok - például a sárkánytej -, amelyek bevonják a gyomor belső felületét, így óvják az emésztő szervet, és gátolják az alkohol felszívódását. Emellett a gyomor nyálkahártyájának helyreállását is segítik.

Ugyanilyen szerepet tölthet be a tejföl is, a kovászos uborka azonban savassága miatt nem segít a beteg gyomornak - cáfolta a közvélekedést az orvos.

A toxikológus szerint a kutyaharapást szőrével trükk csak népi hiedelem, valójában nem segít a másnaposságon. A macskajajban szenvedőknek inkább koplalniuk kell, a folyadékbevitellel pedig csínján kell bánniuk. Ilyenkor tartózkodni kell a szénsavas italoktól, legjobb, ha teát iszik az ember.

Szilveszterkor különösen oda kell figyelni azokra, akik mértéktelenül isznak, az alkoholmérgezésnek ugyanis igen súlyos hatásai lehetnek. A beteg elveszíti az eszméletét, szívritmus zavarai lehetnek, és az egész szervezet működése megváltozik.

Szintén veszélyt jelent, hogy alkoholmérgezés esetén a garatreflex is felmondja a szolgálatot. Ezért mit a mérgezett ember kihány, az gyakran a tüdejébe mehet, és fulladást okozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×