eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: police.hu

Rém egyszerű, olcsó autós trükkel szemben hadakozhat eredménytelenül a közlekedésrendészet

Egyre többen nem sajnálnak havi pár ezer forintot arra, hogy hajléktalanok nevére létrehozott fantomcégek segítségével "tüntessék el" autójukat abból a célból, hogy az objektív felelősség elve alatt büntetlenül szabálytalankodjanak az utakon. Öreg, olcsó autók "előnyben".

Furcsa bírságelkerülési lehetőségről ír a Traffix.hu, amely arról értekezik, hogy havi 5000 forintos költséggel meg lehetne úszni a gyorshajtásos büntetéseket.

A blogportál birtokába jutott állítólagos rendőrségi jelentés szerint tízezres nagyságrendben közlekednek az ország útjain olyan autók, amelyeket élelmes "vállalkozók" gyakorlatilag mentesítettek a közigazgatási bírságok, vagy akár az autópályadíjak befizetése alól. Úgy tűnik, komplett szolgáltatási szektor épült ki arra, hogy aki szeretne megfoghatatlan, utolérhetetlen fantomként száguldozni alig havi pár ezer forintos díjért, megválthassa a gyorshajtásokat, piros lámpán áthajtásokat, matricadíjakat.

A módszer a portál szerint nagyon egyszerű: papíron el kell adnunk az autónkat egy olyan cégnek, amely jellemzően egy utolérhetetlen hajléktalan nevén van kamu címre bejelentve, így soha, semmilyen postai küldeménnyel nem lehet megtalálni ezeket a cégeket. Az eladással egyidejűleg készül egy dátum nélküli másik adásvételi szerződés is, amellyel az eladó bármikor visszaveheti autóját, valamint egy kölcsönadási szerződés, amely birtokában a kocsit továbbra is jogszerűen használhatja, vezetheti ez a korábbi és jövőbeli valódi tulajdonos. A "szolgáltatás" díja lehet egy 5000 forint körüli összeg.

Mint a portál megjegyzi, a hatályos szabályozás szerint az objektív felelősség alapján kiszabott közigazgatási bírságok, valamint a matrica nélküli autópálya-használati pótdíjak nem a járműhöz, hanem az üzembentartóhoz, illetve tulajdonoshoz kötődnek. Ha ez a személy (illetve cég) elérhetetlen, a bírság behajthatatlan, a kocsit ténylegesen vezető ember pedig, ha csak el nem kapják egy megállításos akcióban, sosem lát többé semmilyen csekket, akármilyen gyorsan is tép át a VÉDA-kapukon, akárhányszor hajt fel a sztrádára.

Az ilyen cégeket "dobós cégeknek" nevezi a portál, az elnevezés onnan ered, hogy a cégeket rendszeresen "ledobják", lecserélik, országosan több száz ilyen vállalkozás lehet, amely egymásnak passzolgatja az autókat - illetékmentesen.

A blog még arról is "tud", hogy mivel ezek a cégek nemritkán száznál is több kocsit menedzselnek, összességében tízezres nagyságrendű szabadon száguldozó kocsi lehet érintett, a behajthatatlan bírságok pedig éves szinten milliárdos tételt tehetnek ki, a számok folyamatosan nőnek.

Budapesten a behajthatatlan bírságok aránya már 5 százaléknál tarthat.

Az érintett autók jellemzően kis értékű, idősebb járművek lehetnek.

A hazai közlekedésrendészet több mint öt éve ismeri ezt a jelenséget, de mindezidáig sem a Belügyminisztériumon belül, sem más minisztériumok bevonásával nem sikerült megoldást találni a problémára - írja még a blog.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×