eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Phishing - a credit card with a fish hook trying to steal personal data on a computer keyboard / financial data theft
Nyitókép: weerapatkiatdumrong/Getty Images

Egy nemzetközi banda milliókat csalt ki adathalász módszerekkel

A BRFK gazdasági nyomozói által felszámolt, online csalásokra szakosodott csoport több tucat embertől csalt ki 17 millió forintot

Ez idáig 84 sértettet azonosítottak, és kötötték a sérelmükre elkövetett online csalásokat a BRFK gazdasági nyomozói ahhoz a csoporthoz, melynek három grúz állampolgárságú tagját már 2023 szeptemberében azonosították és elfogták - írja a police.hu.

Az elkövetők adathalász módszerrel, ugyanazt a sémát követve verték át az embereket. A sértettek az interneten hirdettek eladásra különböző termékeket, melyekre az egyik csaló vevőként jelentkezett. A gyanútlan eladónak az elkövető üzenetben küldött egy linket, és azt állította, hogy a linken található oldalon az eladó megadhat minden szükséges adatot ahhoz, hogy az állítólagos vásárló ki tudja fizetni a termék árát és a szállítási költségét.

A link azonban egy adathalász oldalra vezetett, ahol az eladónak minden bankkártyaadatát meg kellett adnia, beleérte a 4 jegyű PIN-kódot is;

aki pedig ezt megtette, az felfedte az összes szükséges bankkártyaadatot, amivel a csalók regisztrálni tudták a sértett bankkártyáját egy e-pénztárca-szolgáltatónál. Az állítólagos vásárló ezt követően azt állította, hogy az eladó kapni fog e-mailben vagy SMS-ben egy 6 jegyű kódot, amivel a szállítást és a fizetést véglegesíteni lehet, azonban a 6 jegyű biztonsági kód az e-pénztárca-regisztráció véglegesítéséhez kellett az elkövetőnek. Miután létrehoztak a sértett bankkártyaadataival egy digitális e-pénztárcát, a virtuális kártyával „okos-ATM-automatáknál” pénzt vettek fel.

Az okos-ATM-nél már nem szükséges magunknál tartani fizikailag a bankkártyánkat, ugyanis az okostelefonok, a tabletek és az okosórák számára elérhető gyors és biztonságos, vezeték nélküli adatcserével és e-pénztárca-szolgáltatást nyújtó alkalmazásokkal könnyedén regisztrálhatjuk a bankkártyánkat egy virtuális pénztárcába. A kártya hozzáadását követően telefonunkkal is fizethetünk, vagy vehetünk fel pénzt az egyre elterjedtebb okos-bankautomatákból.

Az elkövetők az adathalász módszerrel megszerzett banki adatokkal és a regisztrált e-pénztárcákkal így teljeskörűen használni tudták a sértettek bankkártyáit online fizetésre és pénzfelvételre.

Az eljárás során a nyomozók azonosították azt a három grúz állampolgárt,

akik ismeretlen társuktól kapták meg a sértettek banki adatait, és regisztráltak az egyik e-pénztárca-szolgáltatóhoz, valamint vettek fel pénzt okos-ATM-ből. Közülük egy 31 éves és egy 34 éves férfin 2023. szeptember 6-án ütöttek rajta egy fővárosi étterem teraszán, a harmadik feltételezett elkövető társai elfogásakor már letartóztatásban volt embercsempészés miatt.

A nyomozók mobiltelefonokat és SIM-kártyákat foglaltak le tőlük, valamint közel 2 millió forintot és egy Mercedes gépkocsit is lefoglaltak vagyonvisszaszerzés céljából. A gyanúsítottak közül két férfi azóta is letartóztatásban van, harmadik társuk pedig börtönbüntetését tölti az embercsempészés ügyében kiszabott ítélet alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×