eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Judges gavel and Themis statue.
Nyitókép: Zolnierek/Getty Images

Újabb vádemelés a magát egy miniszter fedett nyomozójának kiadó férfi ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más korrupciós, valamint vagyon elleni bűncselekmény miatt emelt vádat egy férfi és három társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint a többszörösen büntetett előéletű budapesti férfi 2014 környékén azért, hogy másoktól rendszeresen jogtalanul pénzt szerezzen, az ismeretségi körében valótlanul azt terjesztette el magáról, hogy jogász végzettségű és ügyvédként dolgozik. A férfi valójában nem rendelkezett felsőfokú végzettséggel és nem volt jogosult doktori cím viselésére sem. A férfi emellett azt állította, hogy befolyásos rendőrségi és politikai kapcsolatokkal rendelkezik, és az általa ismert hivatalos személyek megvesztegetése révén bármilyen hatósági eljárást képes befolyásolni – olvasható az ugyeszeg.hu-n.

A férfi 2014–2021 között kapcsolatba lépett több olyan vállalkozóval, akik egy gazdasági társaság felé fennálló követelésüket kívánták – akár jogellenesen is – visszaszerezni, továbbá olyan vállalkozókkal is, akikkel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt büntetőeljárás volt folyamatban.

Valótlanul azt a látszatot keltette, hogy kormányzati országgyűlési képviselőt, államtitkárt és egy minisztert veszteget, egy esetben pedig magát a miniszter fedett nyomozójának adta ki.

E korrupciós bűncselekmények mellett a férfi egy budapesti székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként, – akinek rendelkezési jogosultsága volt a cég anyagi forrásai felett – a cég bankszámlájáról több magáncélú utalást indított és ezzel a rábízott cégvagyonból több, mint 33 millió forintot tulajdonított el.

A férfi vádlott-társai a vesztegetési pénzt adták, vagy ígérték a férfinak abban a tudatban, hogy azzal hivatalos személyeket befolyásol.

Vagyonelkobzás céljából az ügyészség felkérésére a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala vagyon-visszaszerzési eljárást folytatott, ami során a férfi által elkövetett bűncselekményekből származó megközelítőleg 133 millió forintos gazdagodásból – különböző kényszerintézkedésekkel – közel 109 millió forint összegű vagyon biztosítása történt meg.

A nyomozás kezdetétől személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt álló férfi elfogásról videófelvétel készült:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×