eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Phishing - a credit card with a fish hook trying to steal personal data on a computer keyboard / financial data theft
Nyitókép: weerapatkiatdumrong/Getty Images

A Kanári-szigeteken nyaralókat átverő bűnbanda áldozatait keresi a rendőrség

Ha valakinek az elmúlt időszakban a spanyolországi nyaralása után ismeretlenek nagyobb összeget emeltek le a számlájáról, akkor az mielőbb jelentkezzen - kéri a rendőrség.

A spanyol hatóságok 2023 júniusában rendőrkézre kerítettek egy Tenerife és Gran Canaria déli részein működő bűnszervezetet, akiknek tagjai a gyanú szerint 70 évnél idősebb európai turistákat vertek át -írja a police.hu.

A csalásokat elsősorban elektronikai üzletekben követték el, ahol a vásárlás alkalmával rögzítették a bankkártyák adatait, de azokat nem használták egészen addig, amíg a megkárosított turista el nem utazott a szigetről.

Az utazás dátumát úgy tudták meg, hogy a vámszabályokra hivatkozva kitöltettek az érintettekkel egy nyilatkozatot, ahol fel kellett tüntetniük a pontos utazási adatokat is.

A becsapott idősek a számlájuk megcsapolását legtöbbször már csak az elutazásukat követően vették észre, így a szigeteken feljelentést nem tettek.

Az értékesített termék általában egy tablet volt, amit már önmagában is magasan a piaci ár felett adtak el, de olyan is előfordult, hogy nem létező üdülési jogot értékesítettek és 100-150.000 euró tűnt el az áldozatok bankszámlájáról.

A spanyol hatóságok ezért azt kérik, hogy amennyiben valakit az elmúlt időszakban hasonló módon károsítottak meg, akkor az jelentkezzen a lakóhelyéhez legközelebbi (magyar) rendőri szervnél, a rendőrségi feljelentés másolatát pedig – lehetőleg spanyol nyelvre fordítva – juttassa el az illetékes konzulátusra vagy közvetlenül az alábbi spanyol rendőrségi e-mail címre: sctenerife.bppjudef@policia.es, elősegítve ezzel a gyors rendőri intézkedést.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×