eur:
395.39
usd:
372.12
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Még Schadl György sofőrje is majdnem féláron szerezhetett házat

A 40,5 milliós ingatlanért csak 24,5 milliót kellett fizetnie egy árverésen.

Végrehajtási árverésen, ráadásul a valós piaci árnál jóval olcsóbban vett meg egy érdi ingatlant Schadl György sofőrje. Az eset feltehetően törvényes volt, de rendszerszintű problémára világít rá: megmutatja, hogy miként lehet olcsón megszerezni az amúgy is szorult helyzetben lévő adósok vagyonát – írja az rtl.hu.

Természetesen nem minden végrehajtás során járnak el így, fontos megjegyezni, hogy a Schadl-botrány során kiderült visszásságok ellenére sok végrehajtó korrekten végzi a munkáját.

A ház eredeti tulajdonosa 16,5 millió forint értékben vett fel jelzáloghitelt egy pénzintézettől, az adósságok fedezete pedig az ingatlan volt. A törlesztéssel azonban gondok voltak, ezért a bank 2017-ben értékesítette a hitelt egy követeléskezelőnek, majd

végül 2020 végén, 2021 elején árverésre bocsátották az ingatlant.

Ezután jött a képbe M. V., a sofőr, akinek a vallomása szerint „nem kizárhatóan” Schadl György ajánlotta a figyelmébe ezt a házat. (A férfit a fő ügyben ettől teljesen függetlenül azzal vádolják, hogy ő vitte a korrupt pénzeket a végrehajtók és Schadl György között. Az előkészítő tárgyaláson ártatlannak vallotta magát.)

Az ingatlanvásárlás hátterében a végrehajtói kar elnöke állhatott: ő volt ugyanis ezek szerint az ötletgazda, ő adott pénzt a vásárlásra, sőt, mint ahogy látható lesz, még keresett is az ügyleten, legalábbis a sofőr vallomása alapján.

Persze a végrehajtói kar elnökeként, valamint az egyik végrehajtói iroda vezetőjeként Schadl György nem licitálhatott ezen az árverésen.

A törvény egyébként azt is tiltja, hogy a végrehajtói iroda alkalmazottja (tehát például az elnök sofőrje) részt vegyen az árverésen,

ennek alapján M. V. hivatalosan nem az iroda dolgozója volt.

A sofőr egyébként végül nem is tartotta meg a házat (bár vallomásában azt állította, magának és családjának vette az ingatlant), hanem az épület rossz állaga miatt néhány hónappal később, némi felújítás után már túl is adott rajta. Azt mondta, 1,5 milliót kapott Schadl Györgytől a renoválásra, majd 41,5 millióért értékesítette a házat, azaz összességében 15,5 milliót keresett az ügyleten.

Vallomása szerint ebből 8,9 milliót adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, csaknem 6 millió forintot pedig megtartott.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe
BL élőben

Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×