eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Metal police handcuffs isolated on black background, copy space, 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Lemondott Schadl György és a végrehajtói kar teljes elnöksége

A kar elnöke mostanáig a korrupcióval vádolt, több mint egy éve előzetesben lévő Schadl György volt.

Összehívta Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a végrehajtók rendkívüli közgyűlését, mert a csütörtöki napon napon kézhez kapta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségének tagjai 2023. április 27. napján lemondtak tisztségükről - derül ki az SZTFH rövidke közleményéből.

A közgyűlésen új elnököt és elnökséget választanak.

Schadl György elnökön kívül lemondott Lukács Tamás alelnök, Kovássy Szabolcs elnökségi titkár, valamint Jeney Orsolya és Papp Gábor elnökségi tag is.

A vád szerint a végrehajtói kar elnöke „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkárral. A politikus rendszeresen 2–5 millió forintot kapott Schadl Györgytől, cserébe vállalta, hogy Schadl György kérésére elintéz konkrét ügyeket, például végrehajtói kinevezéseket. Az így kinevezést kapott végrehajtóktól cserébe visszakérte az irodájuk működéséből származó osztalék egy részét.

Schadl György és 21 társa – köztük a volt igazságügyi államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert korrupciós kapcsolata révén.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt, valamint 200 illetve 20 millió forint pénzbüntetést kért beismerés esetén. A végrehajtói kar elnöke előzetesben van, Völner Pál szabadlábon védekezhet.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×