eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Elhunytak testrészeit adta el egy ravatalozó tulajdonosa

Súlyos amerikai szervkereskedelmi ügyben hirdettek ítéletet. A tettes anyja is kapott tizenöt évet, amiért segített a holttestek feldarabolásában.

"Ez volt az érzelmileg legkimerítőbb ügy, amit valaha átéltem a bírói székben" – így kommentálta Christine Arguello bíró azt az ügyet, amelyben ítéletet hirdetett: a bíróság előtt álló Megan Hess beismerte, hogy egy ravatalozó tulajdonosaként halottak testrészeit árulta – írja a hvg.hu.

Megan Hess a coloradói Montrose-ban működtetett egy ravatalozót, és ugyanabban az épületben egy szervdonorokkal foglalkozó céget. Mint kiderült, egészségüggyel foglalkozó cégeknek adta el az elhunytak karjait, lábait, fejeit, miközben a gyászoló családtagoknak mások hamvait adta át. A vádirat szerint

a vásárló cégeknél nem tudták, hogy nem az orvostudomány iránt elkötelezett önkéntes donorok testrészeit kapták meg.

A vád szerint a nő több mint kétszáz esetben tette ezt meg. A bíróságon huszonhatan jelentek meg azok közül, akiknek családtagját nem hamvasztotta el, hanem eladta a testrészeit.

Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy a Reuters 2016 és 2018 között egy nagyobb oknyomozó riportot készített az amerikai szervkereskedelemről. Az amerikai törvények szerint egy ember különböző szerveit (például a szívet vagy a tüdőt) csakis akkor lehet felhasználni a halála után, ha még életében önként felajánlja. Arról, hogy a fejével vagy a gerincével mi történjen, eddig senkinek nem jutott eszébe törvényt írni, így

a két nőt csalás miatt ítélték el.

A Reuters tudósítása szerint Megan Hess a bíróságon nem szólalt meg, az ügyvédei azzal próbálták védeni, hogy egy 18 éves korábban elszenvedett fejsérülése miatt egy "megtört emberi lényként" kellene kezelni őt. Az anyja bocsánatot kért az elhunytak rokonaitól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×