eur:
389.28
usd:
361.42
bux:
68433.52
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Kémhálózatokat leplezett le a Facebook anyacége

A Facebook anyacége olyan indiai és izraeli bérkém-hálózatokat fedezett fel állítása szerint, amelyek újságírók, disszidensek és politikusok után kémkedtek hamis profilok és hekkerek segítségével.

Összesen hét hálózat Facebook- és Instagram-profiljait törölte a Meta, köztük a Black Cube-ét, amelyet állítólag Harvey Weinstein is felbérelt arra, hogy színésznők és újságírók megfigyelését végezze el. A Meta szerint nagyságrendileg 50 ezer embert érintett a szervezetek kémtevékenysége, mindannyiukat értesítették érintettségükről.

A Meta a Torontói Egyetemmel közösen végezte a felfedezéseket hozó munkát a privát kémüzletágban, amely egyre virágzóbb, ám a Biden-adminisztráció szeretné letörni lendületét – írja a CNN.

A magánkémek nem válogatnak

A Citizen Lab, a Torontói Egyetem digitális jogokkal foglalkozó kutatóközpontja a vizsgálódások során Ayman Nour volt egyiptomi elnökjelölt, Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök kritikusának telefonján invazív kémprogramot fedezett fel, amelyet állítólag az egyik megfigyelő cég, a Cytrox készített.

"Bár ezek a kiberzsoldosok gyakran azt állítják, hogy szolgáltatásaik csak bűnözőket és terroristákat céloznak meg, hónapokig tartó vizsgálatunk arra a következtetésre jutott, hogy válogatás nélkül dolgoznak és a tekintélyelvű berendezkedés szerint működő országok vezetőinek kritikusait is célozzák az emberjogi szervezetek aktivistái mellett" – nyilatkozott a Meta egy kutatója.

Tevékenységük széles körű

A vizsgált hét megfigyelőcég és -szervezet számos szolgáltatást kínál a mobiltelefonokhoz való hozzáférésre szolgáló, könnyen használható hackereszközöktől kezdve a közösségimédia-fiókokhoz való hozzáférésen át a célpontok megfigyeléséig.

A Black Cube szolgáltatásai közé tartozott, hogy filmgyártóknak, végzős diákoknak és civil szervezetek munkatársainak adta ki tagjait, hogy világszerte megfigyelhessen célpontokat.

Egy másik izraeli cég, a Bluehawk CI közösségimédia-fiókjait használta arra, hogy a Fox News és más hírcsatornák újságíróinak adják ki magukat, így próbálták becsapni a célpontjaikat azzal, hogy egy tévécsatornának adnak interjút.

A Black Cube, a Bluehawk és a Cytrox mellett az izraeli Cobwebs Technologies és Cognyte cégekhez, az indiai BellTroX céghez, valamint egy, a Meta által nem azonosított kínai szervezethez kapcsolódó fiókokat tiltott le a Meta. Az érintett cégek közül a BellTroXot nem tudta a CNN kommentárért elérni, a Cobwebs azt állítja, nem tudnak semmit a vizsgálatról, de törvényesen működnek. A többi cég nem válaszolt a megkeresésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×