INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

kartell

egészségügy

gvh

Polt Péter legfőbb ügyész az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.

Nemcsak a GVH vizsgálódott az egészségügyi kartell ügyében

Infostart

De a BRFK még nem jutott el a kihallgatásokig.

Nyomoz a rendőrség a 2015-ös egészségügyi kartell ügyében „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntettének gyanúja miatt” - erősítette meg Polt Péter legfőbb ügyész a parlament honlapjára feltöltött képviselői kérdésre adott írásos válaszában. Hozzátéve, hogy eddig

még egyetlen gyanúsítottat sem hallgattak ki a nyomozó hatóságok.

A legfőbb ügyész megjegyzi, hogy mivel egy 2018-as változtatás miatt a nyomozást immár két részre bontják – felderítésre és vizsgálatra -, ami között a határvonalat a kihallgatás jelenti, ezért a nyomozás felderítési szakaszában az ügyészségnek csupán felügyeleti jogköre van. Így pedig a „nyomozás ura tehát nem az ügyészség, hanem maga a nyomozó hatóság.”

Ismeretes, hogy január elején közölte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy összesen 1,6 milliárd forintnyi bírságot szabott ki kartellezésért - az egészségügyi képalkotó berendezkedések piacának felosztásáért - egy uniós pályázat közbeszerzései esetében. Az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” elnevezésű EU-s pályázaton iduló vállalkozások – azaz, a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., a PHILIPS Magyarország Kft., a HOGE Orvosi Műszer Kft., a Premier G. Med Kft., az Euromedic Technology Kft., a Chemium Zrt. ,,f.a.”, a Medirex Zrt., valamint a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft. – a GVH szerint az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértést követték el 2015-ben. Néhányan azonban, mivel együttműködtek a hatósággal a bírság megfizetését is megúszták, vagy éppen jelentősen (akár 70 százalékkal) is megvágták azt - írta a hvg.hu.

Ezzel kapcsolatban tett fel kérdést Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyésznek az iránt érdeklődve, hogy mivel az eset nemcsak a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény előírásait sértette meg, hanem büntetőjogi vonatkozásokkal is bírhat, ezért folyik-e bármilyen nyomozás az ügyben.

Erre válaszolva erősítette meg Polt Péter, hogy zajlik a nyomozás az ügyben.

Nyitókép: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018