INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

gvh

kartell

bírság

egészségügy

Újabb rekordbírság, most egészségügyi kartell miatt

Újabb rekordbírság, most egészségügyi kartell miatt

Infostart

A legnagyobb piaci cégek érintettek, ezért még az együttműködés miatt elengedett büntetés mellett is összesen 1,6 milliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az orvosi képalkotó diagnosztikai berendezések beszerzését támogató, 2015-ös pályázatnál feltárt kartell miatt.

Tíz, az orvosi képalkotó diagnosztikai eszközök - röntgengépek, MRI, és CT berendezések - piacán meghatározó vállalkozás összejátszása miatt szabott ki többéves vizsgálódás után rekordnagyságú, összesen 1,6 milliárd forintos bírságot a Gazdasági és Versenyhivatal - adta hírül a hatóság.

A döntésről szóló közleményben kiemelték, hogy 2015-ben az érintett cégek – azaz, a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., a PHILIPS Magyarország Kft., a HOGE Orvosi Műszer Kft., a Premier G. Med Kft., az Euromedic Technology Kft., a Chemium Zrt. ,,f.a.”, a Medirex Zrt., valamint a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft. – felosztották egymás között a Környezet és Energia Program keretében kiírt közbeszerzéseket.

Egységesen és folyamatosan tanúsított versenykorlátozó magatartásuk ráadásul az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül.

A legnagyobb bírságokat a GE Hungary Kft.-re (341 millió forint), a Premier G. Med Kft.-re (308 millió forint) és az Euromedic Technology Kft.-re (közel 300 millió forint) vetette ki a GVH.

Ugyanakkor mivel több vállalkozás is aktívan együttműködött a hatósággal az eset részleteinek feltárása során - 3 cég például önként jelentette be a jogsértő magatartását, és erről bizonyítékokat is adott - a hatóság mérsékelte a kiszabott bírságösszegeket.

A jogsértést elsőként bejelentő MediszerKft.-vel szemben a hatóság mellőzte a bírság kiszabását, és ugyanezért csökkentette a Siemens Healthcare Kft. bírságát 40 százalékkal. A versenyhatóság nem fogadta el a HOGE Kft. engedékenységi kérelmét, de 30 százalékkal csökkentette a vállalkozásra kirótt bírságot, mert az elismerte jogsértését, és lemondott jogorvoslati lehetőségéről is.

A GVH több más vállalkozás esetében is jelentősen enyhítette a bírságokat az egyezségi eljárásra tekintettel.

A GVH arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a két bírságcsökkentő tényező – az engedékenység és a részvétel az egyezségi eljárásban – összeadódik,

így a Siemens Healthcare Kft. bírságának összesen 70 százalékát engedte el a hatóság.

A többi vizsgált céggel szemben a GVH megszüntette az eljárást.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018