eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb rekordbírság, most egészségügyi kartell miatt

A legnagyobb piaci cégek érintettek, ezért még az együttműködés miatt elengedett büntetés mellett is összesen 1,6 milliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az orvosi képalkotó diagnosztikai berendezések beszerzését támogató, 2015-ös pályázatnál feltárt kartell miatt.

Tíz, az orvosi képalkotó diagnosztikai eszközök - röntgengépek, MRI, és CT berendezések - piacán meghatározó vállalkozás összejátszása miatt szabott ki többéves vizsgálódás után rekordnagyságú, összesen 1,6 milliárd forintos bírságot a Gazdasági és Versenyhivatal - adta hírül a hatóság.

A döntésről szóló közleményben kiemelték, hogy 2015-ben az érintett cégek – azaz, a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., a PHILIPS Magyarország Kft., a HOGE Orvosi Műszer Kft., a Premier G. Med Kft., az Euromedic Technology Kft., a Chemium Zrt. ,,f.a.”, a Medirex Zrt., valamint a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft. – felosztották egymás között a Környezet és Energia Program keretében kiírt közbeszerzéseket.

Egységesen és folyamatosan tanúsított versenykorlátozó magatartásuk ráadásul az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül.

A legnagyobb bírságokat a GE Hungary Kft.-re (341 millió forint), a Premier G. Med Kft.-re (308 millió forint) és az Euromedic Technology Kft.-re (közel 300 millió forint) vetette ki a GVH.

Ugyanakkor mivel több vállalkozás is aktívan együttműködött a hatósággal az eset részleteinek feltárása során - 3 cég például önként jelentette be a jogsértő magatartását, és erről bizonyítékokat is adott - a hatóság mérsékelte a kiszabott bírságösszegeket.

A jogsértést elsőként bejelentő MediszerKft.-vel szemben a hatóság mellőzte a bírság kiszabását, és ugyanezért csökkentette a Siemens Healthcare Kft. bírságát 40 százalékkal. A versenyhatóság nem fogadta el a HOGE Kft. engedékenységi kérelmét, de 30 százalékkal csökkentette a vállalkozásra kirótt bírságot, mert az elismerte jogsértését, és lemondott jogorvoslati lehetőségéről is.

A GVH több más vállalkozás esetében is jelentősen enyhítette a bírságokat az egyezségi eljárásra tekintettel.

A GVH arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a két bírságcsökkentő tényező – az engedékenység és a részvétel az egyezségi eljárásban – összeadódik,

így a Siemens Healthcare Kft. bírságának összesen 70 százalékát engedte el a hatóság.

A többi vizsgált céggel szemben a GVH megszüntette az eljárást.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×