eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Folytatódik a nyomozás az orlandói tömegmészárlás ügyében

Az amerikai hatóságok változatlan intenzitással folytatják a nyomozást az orlandói merénylet ügyében - közölte Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter vasárnap.

A politikus több televíziós csatornának beszámolt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) folytatódó nyomozásáról, s bejelentette, hogy az FBI nyilvánosságra hozza a merénylő és a rendőrség telefonbeszélgetésének néhány részletét.

Az FBI a lövöldözés közben Omar Mateennel telefonon folytatott alkudozások szövegének egyes részleteit hétfőn nyilvánosságra hozza - mondta el Lynch az ABC tévécsatornának. A miniszter szerint a legfőbb cél most az, hogy minél teljesebb képet alkossanak a merénylőről, ez ugyanis szerinte is hozzájárulhat a további, hasonló jellegű bűncselekmények megelőzéséhez is. "Mint a nyomozás eddig nyilvánosságra hozott részleteiből is látható, igyekszünk megtudni mindent, amit csak lehet erről a gyilkosról, a kapcsolatrendszeréről, arról, hogy kikkel találkozott, kikkel ápolt kapcsolatokat vagy kik ismerték őt" - mondta Loretta Lynch.

A tárcavezető később a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy az orlandói rendőrség tárgyalóival folytatott telefonbeszélgetéseiben Omar Mateen szólt az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek tett esküjéről, röviden kifejtette, hogy mivel magyarázza szörnyű tettének elkövetését, és a merénylő még az amerikai politikáról is beszélt. Loretta Lynch kifejtette, hogy a nyomozás során minden szálat megvizsgálnak, nem számít, hogy az adott információ kitől ered. A miniszter "nagyon fontosnak" mondta a muszlim közösségekkel folytatott párbeszédet, szerinte ugyanis ha bármely elkövető ebből a közöségből származik, akkor a radikalizálódást a közösség tagjai, a barátok, a családtagok veszik észre elsőként. A CBS televízió politikai vitaműsorában Lynch azt fejtegette, hogy a nyomozás arra kíván fényt deríteni, hogy miért éppen homoszexuálisok közösségét vette célba a tömeggyilkos. A miniszter leszögezte: a Mateennel folytatott telefonbeszélgetéseknek azért csak egy részét hozzák nyilvánosságra, hogy az áldozatok családtagjainak és a túlélőknek ne kelljen ismét átélniük a rémségeket.

Omar Mateen 49 embert lőtt agyon június 12-re virradóra egy orlandói melegbárban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×