eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Gyilkosság miatt elítélt gengsztert engedtek ki a börtönből

Depressziója és cukorbetegsége miatt kiengedték a börtönből azt az olasz gengsztert, aki tizenöt évvel ezelőtt segített megölni egy 13 éves fiút, majd holttestét egy savval teli dézsában rejtette el - adta hírül a Sky News.

Salvatore "Vito" Vitale, a szicíliai Cosa Nostra maffia tagja társaival együtt 1993 novemberében rabolta el az akkor 11 éves Giuseppe Di Matteót, így akarta elnémítani a fiú apját, aki rendszeresen informálta a rendőrséget a banda által elkövetett bűncselekményekről. A gengszterek több mint két évig tartották fogva a fiút, majd megfojtották, miután az apa mégsem vonta vissza a rendőrségnek tett vallomását. A holttestet egy savval teli dézsába rejtették, így tüntetve el a gyilkosság bizonyítékait.

Vitalét később gyilkosság vádjában találták bűnösnek, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A bíróság nemrég azonban elfogadta az ügyvédek érvelését, miszerint a férfi cukorbetegségben és depresszióban szenved, ráadásul szívbetegsége miatt sem tarthatják tovább börtönben. A gengszter így jelenleg saját otthonában, a szicíliai Palermóban tartózkodik.

A maffia áldozatainak családtagjait tömörítő szervezet azonnal tiltakozni kezdett a bíróság döntése ellen. "A beteg elítélteket nem az otthonukba, hanem kórházba kell szállítani. Amint javul az állapotuk, haladéktalanul vissza kell őket vinni a börtönbe" - mondta Giovanna Maggiani Chelli, az egyesület szóvivője.

Tavaly egy hasonló eset váltott ki heves tiltakozást Olaszországban: akkor a Cosa Nostra egyik vezetőjét, a szintén elítélt Giacomo Mauriziót engedték ki a börtönből, a férfi ugyanis depresszióban szenvedett. Egy ideig házi őrizetben tartották, a bíróság később azonban megváltoztatta döntését, a gengsztert pedig visszaszállították a börtönbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×