eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Bécs, 2014. július 5.Sinead OConnor Grammy-díjas ír énekesnő fellép a Bécsi Jazz Fesztiválon az Operaházban 2014. július 5-én. (MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer)
Nyitókép: MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer

Nem sokkal halála előtt szomorú videót készített Sinéad O’Connor

Írországot és világszerte a középkorú poprajongókat is megrázta Sinéad O’Connor ír énekesnő halála. O’Connor két dologról volt igazán híres: egy szomorú balladáról és arról, hogy összetépte a pápa képét. Életében több csapás is érte. A hír nyomán özönleni kezdtek az előtte való tisztelgések.

Ha valakit megkérdeznek arról, mit tud Sinéad O’Connorról, akkor a legtöbb embernek egy videó, benne egy tüskehajú, hatalmas szemű és teljesen magával ragadó fiatal nő jut az eszébe, akinek egyetlen könnycsepp gördül végig az arcán, annyira átéli a Nothing Compares 2 U című dalt... amiről a legtöbben nem is tudták, hogy a már szintén elhunyt Prince száma volt.

O’Connor annyira fontos volt az íreknek, hogy az RTE közszolgálati rádió megszakította adását: „hatalmas szomorúsággal jelentjük be: szeretett Sinéadünk elment”.

Sietve fejet hajtott előtte Leo Varadkar ír miniszterelnök, aki azt írta a Twitteren, hogy zenéjét világszerte szerették, tehetsége pedig párját ritkító volt. Michael Higgins köztársasági elnök méltatta, hogy O’Connor félelem nélkül kiállt a számára fontos ügyek mellett. Conor McGregor UFC-harcos azt írta: „angyali hangja volt. Mi, írek elvesztettük az abszolút legjobbikunkat. Én pedig egy barátot. Remélem, most otthon vagy, a fiaddal”.

Ezzel arra a tragédiára utalt, hogy O’Connor 17 éves fia, Shane tavaly öngyilkosságot követett el. Rajta kívül még három fia volt, három másik házasságból és megemlékezők megemlítették a csapásokat... például a szülői házban elszenvedett fizikai bántalmazásokat, mielőtt édesanyja autóbalesetben meghalt volna és azt, hogy bolti lopás miatt 15 éves korában apácákhoz – vagy ahogy ő mondta: börtönbe - került. Az egyik apácától kapott gitár volt azonban az, ami elindította a zenei pályán.

Az élete során mentális problémákkal – bipoláris zavarral - küzdő O’Connor ismert volt megalkuvást nem tűrő, néha militáns nézeteiről.

Amikor második lemezével megnyerte a Grammy-díjat, nem volt hajlandó elmenni a gálára, mert szerinte túl kommersz volt a zeneipar.

Később arról beszélt: az ágazat korrupt, tele van vámpírokkal... csak úgy lehet túlélni, ha az ember szereti a zenét.

Kampányolt az abortusz és a HIV-vírussal élők mellett, ami az 80-as évek erősen tradicionista, katolikus Írországban egyszerre volt szentségtörő és hősies tett.

Emlékezetes módon botrányt okozott, amikor egy amerikai tévéműsorban dühösen összetépte a pápa fényképét, amikor kezdtek elterjedni a hírek arról, hogy egyes papok gyerekeket molesztáltak. Benedek pápa 18 évvel később kért bocsánatot az ügyben.

Emellett azt állította Prince-ről, hogy fizikailag megtámadta, mert feldühítette, hogy ő csinált világslágert a számából. „Egész életében a békét kereste, reméljük, hogy most megtalálta” – mondta róla egy tudósító.

O’Connor életében 10 lemezt vett fel és bár azt mondta 2003-ban, hogy visszavonul, 2014-ben is kiadott egy albumot és az Outlander tévésorozat főcímdalát is elénekelte. 1999-ben pappá szentelték, de 2018-ban áttért az iszlám hitre és a Suhada Szadakat nevet választotta. „A barátaim azt mondják rólam, nem vagyok borzalmas... csak nem vagyok unalmas” – vallotta egy interjúban. Sinéad O’Connor 56 évet élt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×