eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Soha ennyi kutyát nem neveztek még a szilvásváradi nemzetközi kiállításra

Rekordszámú, több mint 5000 kutyát neveztek a tenyésztők idén a szilvásváradi 3xCACIB nemzetközi kutyakiállításra, amelyet május 14. és 16. között rendeznek meg a Szilvásvárad és Bélapátfalva közti ipari parkban. A három nap alatt a Jack és Parson Russell-, valamint a foxterrierek európai kiállítását is megtartják.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) lassan húsz éve rendezi meg szilvásváradi kiállítását, amelyre soha ennyi nevezés még nem érkezett, mint idén - fejtette ki Korózs András, a szervezet elnöke az MTI-nek.

"Egy több napos magyar kiállításon naponta átlagosan 600 és 1000 kutya között szokott lenni a hazai és nemzetközi résztvevők száma, a mostani bemutató szombati napján azonban 1700, vasárnap 1900, Pünkösd hétfőn pedig 1600 kutya vesz részt. Ezzel minden idők eddigi legnagyobb nevezési létszámát regisztráltuk" - emelte ki az elnök.

A rendezvényre 35 országból érkeznek kiállítók Izraeltől Amerikáig, Angliától Finnországig, a kutyákat bíráló 32 szakember pedig 17 országból lesz jelen.

Az elnök a magas részvételi arányt egyrészt az elismert, külföldi bírók személyével indokolta, valamint külön vonzerőnek nevezte azt is, hogy a kiállítást szabadtéren rendezik, ami a nagy nemzetközi kiállítások sorában kuriózumnak számít. Mindezeken felül az állat- és környezetbarát programhoz minden alkalommal kapcsolódik a tradicionális magyar lovas életet és a lipicai ménes történetét bemutató attrakció is, amely hozzájárul a rendezvény vonzerejéhez - fűzte hozzá.

Korózs András arról is beszélt, hogy a nevezési listát a népszerű fajták vezetik: francia bulldogból és golden retrieverből a három nap alatt csaknem 200 egyedet láthat a közönség, de csúcsnevezési létszám érkezett magyar vizslából is, amelynek rövid és drótszőrű változatából mintegy 100 példányt zsűriznek majd a szakemberek.

"Ennél a fajtánál a magas, 100 kutyát meghaladó létszám annak is köszönhető, hogy szakítottunk a tradíciókkal és megpróbáltunk külföldi szakembereket is beosztani a magyar fajták elbírálásához. Ez, úgy tűnik sikeres volt, mert a nevezések aránya alapján elmondható, hogy a magyar tenyésztők kíváncsiak a külföldi bírók véleményére is" - emelte ki az elnök.

A bemutatókon túl Szilvásváradon lesz Jack Russell-, a Parson Russell- és a foxterrierek európai vándorkiállítása, ezekből a fajtákból így a három nap alatt csaknem 500 bírálat zajlik majd.

A rendezvényhez kapcsolódik az Én és a kutyám címmel kiírt rajpályázat is, amelyet a három környező megye, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye iskoláiban és óvodáiban hirdettek meg a szervezők. A nevező gyerekek belépőjegyet kapnak, a rajzokra a rendező szervezet Facebook oldalán lehet majd szavazni.

Korózs András elmondta azt is, hogy pünkösd hétfőn, a rendezvény zárónapján szentelik fel a szövetség kilenc magyar kutyafajtát ábrázoló új zászlaját. A program fővédnökségét Simicskó István honvédelmi miniszter vállalta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×