eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Neonácik fenyegetik az egykor "Zsidóölő" nevet viselő spanyol falut

Neonácik fenyegetnek egy észak-spanyolországi falut, amióta az Castrillo Matajudíosról azaz Zsidóölőről átnevezte magát Castrillo Mota de Judíosra, ami Zsidódombot jelent.

Az ötven lakosú településen 2014-ben tartottak népszavazást a névváltoztatásról, azóta már hat incidens történt, legutóbb a múlt hétvégén, ezért az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen - közölte Lorenzo Rodríguez polgármester.

A legutóbbi, vasárnap hajnali akcióban a vandálok a falucskába vezető úton álló névtáblán fekete festékkel visszafestették az eredeti nevet, és mellé egy neonáci szimbólumot is rajzoltak. A településen belül is nyomot hagytak: antiszemita fenyegetéseket, szimbólumokat tartalmazó feliratokat, transzparenseket, szórólapokat találtak reggel a helyiek.

"Meg akarnak félemlíteni minket, de nem fognak" - jelentette ki a polgármester, hangsúlyozva, hogy noha a településen élők nem zsidók, de vannak zsidó gyökereik, amelyekre büszkék, a település címerében is szerepel a Dávid-csillag. Júliusban pedig testvérfaluvá fogadják egymást az izraeli Kfar Vradim településsel - tette hozzá.

Castrillo Mota de Judíos lakói azért döntöttek a névváltoztatás mellett két éve, mert sokak számára nyomasztóvá vált a falu négy évszázada viselt neve. Többen panaszkodtak arra, hogy kellemetlen kérdéseket tesznek fel nekik, vagy ízetlen vicceket kell elviselniük. A másik érv pedig az volt, hogy történelmi dokumentumok szerint is a falu eredeti neve Castrillo Mota de Judíos volt. Egyesek szerint egyszerű betűhiba, elírás miatt változott meg Matajudíosra az idők során.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×