eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hattyúkkal kel útra ősszel egy brit állatvédő

Az orosz sarkvidéki területektől Nagy-Britanniáig követi a hattyúk vándorlását egy brit állatvédő, aki a több mint 7000 kilométeres utat egy speciális motoros sárkányrepülővel teszi meg ősszel.

Sacha Dench a lehető legközelebb próbál kerülni a hattyúkhoz. Esténként a közelükben száll le és igyekszik megfigyelni szokásaikat. A nagy úttal arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az utóbbi húsz évben erősen megcsappant a Bewick-hattyúk száma - számolt be róla a BBC News.

Az út első felében az orosz tundrán kel át, ahol szélsőséges időjárással kell megküzdenie, de azt is számításba vette, hogy azon a vidéken jegesmedvék, barnamedvék és farkasok is élnek. Az utazás első ezer kilométeres távján nem számíthat földi támogatásra, mert azon a tájon nincsenek kiépítet utak.

Dench, aki korábban a szabadtüdős merülés bajnoka volt (egy levegővétellel több mint hat percig volt a víz alatt), elmondta, hogy a helyi nomád állattenyésztőktől számíthat segítségre, valamint az időjárás-jelentésekre hagyatkozik az út tervezésénél. Lehetőség szerint vadászok által hátrahagyott apró kunyhókban alszik majd.

A hattyúk vándorlását követve 11 országot szel át, helyi közösségekkel, állattenyésztőkkel, gazdálkodókkal, vadászokkal találkozik. Be szeretné mutatni a világnak a hattyúk "csodálatos repülését" a tundrától az Egyesült Királyságig, és fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy a hattyúknak biztonságos légi ösvényre van szüksége a vándorláshoz.

Sacha Dench két évig készült a nagy útra, amelyre Svédországban tréningezett. Az állatvédő az Oscar-díjas Judi Dench színésznővel is felvette a kapcsolatot, miután egy családtagjától megtudta, hogy rokonságban állnak egymással.

A színésznő elmondta: rendkívül izgalmasnak tartja a tervet, és büszke arra, hogy támogathatja. "Segíteni kell ezeknek a gyönyörű madaraknak" - fűzte hozzá és megígérte, hogy követi majd az expedíciót.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×