eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György

London már születésekor multikulturális volt

London már 2000 évvel ezelőtti születésekor is multikulturális volt, ezt igazolja egy frissen publikált brit kutatás DNS-vizsgálatok alapján.

A BBC News honlapján ismertetett kutatás négy egykori londoni maradványainak elemzéseiről számol be: kettő Európán kívülről került a városba, egy a kontinentális Európából, egy pedig született brit volt.

A kutatók azt tervezik, hogy a továbbiakban még többet elemeznek a húszezer emberi maradványból, amelyet a London Múzeumban tárolnak. A maradványok között 5500 éves is van.

Caroline McDonald, a múzeum vezető kurátora szerint London színes etnikumú város volt attól a pillanattól fogva, ahogy a római hódítást követően, mintegy 2000 éve létrejött.

"Minden elsőgenerációs londoni valahonnan máshonnan származott - Nagy-Britanniából, a kontinensről, a Földközi-tenger medencéjéből, vagy Afrikából" - emlékeztetett a szakember. Hozzáfűzte: az ősi londoni lakosság története tehát abszolút illik a mai London lakosságára is, "ezek a mi történeteink, ezek az emberek olyanok, mint mi".

A Durhami Egyetem tudósaival és a kanadai McMaster Egyetem DNS-laboratóriumával együttműködve a múzeum kutatói négy holttest DNS-ét vizsgálták meg.

A négy közül legépebben egy 14 éves lány csontváza maradt fenn, őt a kutatók a Lant utcai kamasznak nevezték el. A DNS-elemzés és fogazata vizsgálata szerint Észak-Afrikában nőtt fel, mitokondriális DNS-vonala Dél- és Kelet-Európában gyakori.

Kék szeme volt, és csontozata arra utal, hogy ősei a Szaharától délre eső térségből származtak. Nagy utat tett meg, míg Londonba ért, akárcsak sok mai londoni.

Egy másik ős-londoni, akit a Mansell utcai férfiként emlegetnek a kutatók, azok közé tartozott, akik mellé semmit nem temettek, így korábban, a DNS-vizsgálatok és a kémiai elemzések nyújtotta lehetőségek előtt, nem sokat árultak el maradványai. A kutatók most kiderítették, hogy több mint 45 éves lehetett halálakor, sötétbarna haja és barna szeme volt.

Mitokondriális DNS-vonala Észak-Afrikából származott, maradványai is afrikai hatásokra utalnak. Fogainak vegyi elemzése szerint ugyanakkor Londonban nőtt fel. A csontozata alapján olyan csontbetegségben szenvedett, amelyet manapság fehérjedús étrend következtében kialakuló cukorbetegséggel hoznak összefüggésbe. Ez a felfedezés meglepte a tudósokat, mivel a modern populációban ez a betegség főleg nyugati fehér férfiakat érinti.

A Gladiátorként emlegetett harmadik ember koponyáját 38 további 18-45 év közötti férfi koponyájával együtt találták meg. Mindegyik erőszakos halált halt. A vizsgált férfi valószínűleg gladiátor volt, halálakor 36-45 éves lehetett. Súlyos sérülések begyógyult nyomai voltak a koponyáján, tehát halála előtt erőszakos támadásoknak lehetett kitéve.

Anyai vérvonala Kelet-Európára és a Közel-Keletre jellemző. A Gladiátor nem Londonban született, de élete ott ért tragikus véget. Fejét levágták, és közszemlére tették.

A negyedik vizsgált személy a Harper úti asszony, ő az elsőgenerációs londoniak közé tartozott. Barna haja, barna szeme volt, és jó pár évvel a város alapítása után hunyt el. Római edényekkel és javaival temették el. Fogazata kémiai vizsgálata arról árulkodott, hogy a brit szigeten született. Családja a római hódítók életstílusát vette át. Külön érdekesség, hogy a Harper úti asszony kromoszómái szerint genetikailag férfi, ugyanakkor fizikailag nő volt.

A tudományos feltárás tovább folytatódik. A kutatás részletei és az elemzett maradványok egy pénteken megnyíló kiállításon mutatkoznak be a London Múzeumban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×