eur:
388.52
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az utasokkal cipeltetné a gépig a csomagokat a Ryanair

Hamarosan talán maguknak az utasoknak kell a repülőgép gyomrába pakolniuk a saját bőröndjüket. A Ryanair legalábbis azt tervezi, hogy a továbbiakban nem veszi igénybe a csomagrakodók munkáját. Ezzel is a költségeit igyekszik csökkenteni Európa vezető fapados légitársasága.

Pénzt spórolna a Ryanair azzal, hogy utasaival cipeltetné a termináltól a gépekig a bőröndöket, ahelyett, hogy a repülőtereken dolgozó csomagrakodókra bízná a feladatot. Most egy táska feladásáért 10 fontnak megfelelő összeget számít fel az ír cég. Ha a tervezet valósággá válik, a kényelmetlenséget vállaló utasoknak kevesebbet kell majd fizetniük, ám hogy mennyivel, azt egyelőre nem lehet tudni.

A Ryanair egyik fő bázisa, a Stansted repülőtér szóvivője nem érti a légitársaság elképzelését, amelyről egyelőre nem tárgyaltak a felek. "Biztonsági és gyakorlati szempontokat is figyelembe kell venni. Kezdjük például azzal, hogy ki kell találni, hol vegyék át az utasok a csomagokat, miután átvilágították azokat" - magyarázta, hozzátéve: az is kérdés, hogy a mozgássérült emberek hogyan cipelik majd a táskáikat végig a reptér aszfaltján várakozó gépig.

A szóvivő szerint nem kizárt, hogy a Ryanair egyáltalán nem szeretné, ha utasai csomagot adnának fel.

Legyen könnyebb

A bőröndkérdés egyébként is vitatott téma, nemcsak az utasok, hanem a repülőtéri dolgozók körében is. Korábban a csomagrakodókat tömörítő egyik brit szakszervezet, a Unite kezdeményezte, hogy a légitársaságok csökkentsék a gépekre feladható csomagok maximális tömegét, mivel számos dolgozó megsérült a nehéz táskák emelgetése közben.

A poggyászrakodást érintő javaslat csak az egyik eleme a Ryanair költségcsökkentő akciójának: a légitársaság korábban 146 európai repülőtéren zárta be check-in pultjait, ami évi 44 millió fontos megtakarítást hozott számára. Ezzel párhuzamosan azonban bevezette a fizetős online check-int: ez az interneten bejelentkező utasoknak fejenként 5 fontjába kerül.

Bár a Ryanair önmagát Európa legolcsóbb légitársaságaként reklámozza, sok mindennek megkéri az árát: a repülőjegy átírásáért 100 fontot számol fel, ha az utas ezt az interneten végzi el, a telefonos módosítás viszont 150 fontba kerül. A járatváltoztatás sem olcsó az ír cégnél: telefonon intézve 55, az interneten 25 fontot kóstál.

A légitársaság vezetése azt is fontolgatja, hogy a fedélzeti mosdók használatáért is díjat számol fel. "Ha a háromból két vécét el tudunk tüntetni a 737-esekből, hat üléssel több fér majd be" - magyarázta a cég elnöke, Michael O'Leary, aki azt azonban cáfolta, hogy a Ryanair a jövőben a túlsúlyos utasok jegye mellé is többletdíjat számolna fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×