eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

A királynő férje a kormánynak: "Kopjanak le"!

A Tony Blair volt brit miniszterelnök hivatali ideje alatt megesett kínos jelenetek, párbeszédek is helyet kaptak egy most megjelent könyvben, amely a politikus tíz éves tevékenységét taglalja. Diana hercegnő halála kapcsán például kifejezetten elhidegült a viszont a királyi család és a kormányfői hivatal között.

Az angol királyi család, a Mountbatten-Windsor-ház igencsak megharagudott Tony Blair volt brit miniszterelnökre és a Downing Street stábjára Diana hercegnő halála után, olyannyira, hogy az edinburgh-i herceg egyszer nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a kormány hivatalnokait.

Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje, aki amúgyis nyers humoráról és gyakori baklövéseiről ismert, egy most megjelent könyv szerint egy, a miniszterelnöki hivatallal folytatott tárgyalás közben vesztette el hidegvérét. A  szóváltás a pár nappal korábban, 1997-ben Párizsban elhunyt Diana hercegnő temetésével volt kapcsolatos.

A részvét állítólagos hiánya miatt sokat kritizált királyi család és a kormány közti feszültséget egy 2006-os film, A királynő (The Queen) is megörökítette. Az alkotásban Helen Mirren, aki a királynőt játszotta, nem rejtette véka alá kezdeti ellenérzését és értetlenségét Tony Blair azon javaslatával szemben, hogy legyen megértőbb a közvélemény felháborodásával, ami azzal kapcsolat tört ki, hogy a királynő úgy döntött, nem tér vissza Londonba gyászolni a skóciai Balmoral kastélyból.

Azonban ő és a herceg - akit James Cromwell játszott - végülis visszatért, és azzal találta szemben magát, hogy Blair "a nép hercegnőjének" nevezte Dianát.

A valóságban a viszony ennél sokkal hidegebb volt. Adam Boulton , a Tony's Ten Years, azaz Blair tíz éve című könyv szerzője művében azt írja, a kormány hivatalnokai, miután megérkeztek a Buckingam palotába, elkezdték azt taglalni, hogy milyen szerepet kellene játszania a temetési ceremónián Diana két fiának, Harrynek és Vilmos hercegnek.

Fülöp herceg viszont felesége, a királynő megelégedésére azt üvöltötte a kormány képviselőinek a fülébe a Balmoral kastélyból a kihangosítón keresztül, hogy "kopjanak le, két fiúról beszélünk, akik épp elveszítették az anyjukat!"

Korábban Fülöp herceg azért került kellemetlen helyzetbe, mert a következő kérdéssel fordult a sötétbőrű warwicki lord, Taylor felé: "És te a világ mely egzotikus részéről érkeztél?"

A könyv még számos más példát hoz a Tony Blairrel kapcsolatos csípős megjegyzésekből. Nicolas Sarkozy francia elnök, aki akkor még nem vált el első feleségétől, Ceciliától, azt a megjegyzést tette Blairre, hogy "nem hajlandó abbahagyni a flörtölgetést".

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×