eur:
389.21
usd:
362.36
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Piknik lehet az esküvőből a bankcsőd miatt

A Lehman Brothers befektetési bank csődje a pénzpiacok mellett emberi sorsokat is befolyásol. A vállalat európai befektetési központja ötezer alkalmazottjának állása került veszélybe, kettejük esetében az is kérdéses, hogy mi lesz tervezett esküvővel.

A bank két amerikai munkatársa, Blue Macellari és Jack Thomas jövő nyárra tervezte a házasságot. A pár már jelentős előleget fizetett ki a lagzi megszervezéséért, ám könnyen lehet, hogy változtatni kell tervükön.

Amennyiben biztossá válik, hogy a 30 éves nő elveszíti állását, akkor munkavállalási engedélyéről is lemondhat, és vissza kell költöznie az Egyesült Államokba.

"Lehet, hogy Blue-nak el kell hagynia az országot. Nem tudjuk, mi fog történni" - mondta Jack Thomas, aki szintén az Egyesült Államokból érkezett a bank londoni központjába dolgozni.

"Nem tudjuk, mihez kezdjük. Össze szeretnénk házasodni a következő évben, de lehet, hogy csak egy piknik lesz belőle" - tette hozzá a 29 éves férfi.

A Barclays lehet a megmentő

A Lehman londoni értékforgalmazói és befektetési részlege a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló és tanácsadó cég csődgondnoksága alá került, a PwC illetékesei azonban már előző napi londoni sajtótájékoztatójukon sem tudtak semmi biztosat mondani arról, hogy kit mennyi ideig alkalmaznak.

Később arról számolt be a Financial Times, hogy elvi egyezségre jutott a brit Barclays bank a Lehman Brothers egyes részlegeinek átvételéről. Az értesülés szerint a 2 milliárd dollárnál valamivel kisebb értékű tranzakció keretében a harmadik legnagyobb brit pénzintézet az egykori negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank alaptevékenységét ellátó értékforgalmazói érdekeltséget vásárolja ki.

Az ügylet az amerikai befektetési részleget érinti, de a Barclays esetleg tárgyalhat a külföldi érdekeltségek sorsáról is, ugyanakkor változatlanul bizonytalan, hogy mi lesz a Lehman Brothers Londonban működött európai befektetési központjának ötezer alkalmazottjával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×